OROSZVILAG.HU


Az Al-Kaida áll az erdőtüzek mögött? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2012-10-04 10:42:26  |  
Gyóni Gábor

Az Al-Kaida áll az erdőtüzek mögött? 

Erdei dzsihád

 Az Al-Kaida áll az erdőtüzek mögött? 

 

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója szerint az Al-Kaida terrorszervezet állhat az utóbbi időkben gyakoribbá vált európai erdőtüzek mögött. Bortnyikov egy Moszkvában tartott nemzetközi titkosszolgálati értekezleten (melyen 66 országból vesz részt mintegy 100 küldött) azt mondta, az Al-Kaida eszköztárának egyik új eleme az erdők gyújtogatása, ami jelentős gazdasági és morális károkat tud okozni, minden komolyabb előkészítés és anyagi ráfordítás nélkül.

Bortnyikov szerint szélsőséges internetes oldalakon olvashatók instrukciók az „erdei dzsiháddal” kapcsolatban, többek között arra vonatkozóan, hogy kell felgyújtani egy erdőt és hogyan kell elmenekülni a helyszínről.

Ezen a nyáron csak Franciaországban 900 hektár erdő égett le, Katalóniában, ahol 13 ezer hektárnyi erdőterület lett a lángok martaléka, 26 éve nem volt ekkora erdőtűz. Oroszországot 2010 nyarán kerítették hatalmába óriási kiterjedésű erdőtűzek.

Bortnyikov arról is beszámolt, hogy a vlagyivosztoki ATESZ csúcsra is készültek a terroristák. A titkosszolgálatok mintegy 30 terrorista tevékenységét leplezték le, akik az orosz Távol-Keleten akarták a helyzetet destabilizálni.

Az FSZB adatai szerint az oroszországi Észak-Kaukázusból származó terroristák felbukkantak Szíriában, Afganisztánban, Pakisztánban is. Bortnyikov szerint az Al-Kaida különösen Afrikában tett szert befolyásra a közelmúltban, ahol az a veszély is fennáll, hogy a terrorszervezet tagjai beépülnek az államhatalom szerveibe.

 

 

(Ria.ru)

 

Cimkék: Al-Kaida, erdőtüzek, FSZB
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat