OROSZVILAG.HU


Érik Románia és Moldova egyesülése

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-12-03 12:42:41  |  
Oroszvilag.hu

Érik Románia és Moldova egyesülése

A gagauzok viszont nem kérnek Nagy-Romániából

 Érik Románia és Moldova egyesülése

 

Nicolae Timofti moldáv elnök – elsőként a moldovai államfők közül - december 1-jén Bukarestben részt vett a román nemzeti egység ünnepén. Timofti a román állami televíziónak adott interjúban kijelentette, Kisinyov céljának tekinti az egyesülést Romániával.

December 2-án Bukarestben a moldáv honvédelmi miniszter olyan megállapodást kötött, miszerint a jövőben román intézményekben képzik ki a moldovai hadsereg tisztjeit.

Basescu elnök is megerősítette, Bukarest célja Románia és Moldova egyesítése. A román nacionalista elnök még a vilniusi Keleti Partnerség csúcstalálkozó előtt kijelentette, hogy Románia stratégiai célja a NATO- és az EU-csatlakozás után Moldova megszerzése (úgy, hogy Románia és Moldova az EU-n belül egyesüljenek), a kijutás az 1939-es román határokhoz.

Románia és Moldova egyre szorosabb kapcsolatai ellen tiltakozik Gagauzia. Mihail Formuzal, a gagauz autonómia vezetője elmondta, 2014. február 2-án Gagauziában népszavazást tartanak a Moldovából való kilépésről.

A referendumon arról is megkérdezik az emberek, az Európai Unióban vagy a Vámunióban látnák-e szívesen Gagauziát.

De amennyiben Románia és Moldova egyesül, és a románok eltörlik a gaguzok autonómiáját, Gagauzia azonnal kikiáltja függetlenségét, akárcsak 1990-ben.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Románia, Moldova, Gagauzia, gagauzok
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat