OROSZVILAG.HU


John Kerry Moldovában tárgyalt

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2013-12-05 12:26:25  |  
Oroszvilag.hu

John Kerry Moldovában tárgyalt

Ukrajna hátraarca felértékelte Moldovát

 John Kerry Moldovában tárgyalt

John Kerry amerikai külügyminiszter Moldovában tett látogatást. Találkozott Nicolae Timofti elnökkel, Iurie Leanca miniszterelnökkel (Liberális-Demokrata Párt) és az európai koalíciót alkotó pártok (Liberális Párt, Liberális-Demokrata Párt, Demokrata Párt) vezetőivel. Kerry kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja Moldova európai integrációs törekvéseit, s hogy Kisinyov számíthat Amerika támogatására.

Timofti államfő és Leanca miniszterelnök szavaik szerint fokozottabb amerikai szerepvállalást látnának szívesen a térségben és aktívabb amerikai részvételt a Dnyeszter-menti probléma rendezésében.

Kerry Brüsszelből repült Kisinyovba. Brüsszelben megbeszéléseket folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, sajtóinformációk szerint a vilniusi Keleti Partnerség találkozóról és a Dnyeszter-menti válságról (az orosz külügy hivatalos közlése szerint Iránról és Szíriáról).

Viorel Cibotaru moldovai elemző szerint Kerry látogatása jelzés volt Brüsszel, Bukarest, Kijev és Moszkva felé is, valamint a jelenlegi kisinyovi kormány támogatásaként értékelhető.

Az amerikai külügyminiszter vizitje azt is jelezte, az Egyesült Államok aktívabb szerepet kíván játszani a Dnyeszter-menti probléma kezelésében, Oroszország kiszorításában.

Anatol Țaranu politológus szerint Moldova Ukrajna európai hátraarca után értékelődött fel Washington számára. Elképzelhető ugyanis, hogy Ukrajna után Oroszország Moldovára is nyomást fog gyakorolni.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, mid.ru, regnum.ru, presidente.md)

 

Cimkék: Kerry, Moldova, Ukrajna, Oroszország, Leanca, Dnyeszter-menti probléma,
Országok: Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat