OROSZVILAG.HU


Nőtt a terrorveszély Oroszországban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2015-10-16 14:57:17  |  
Tutusko Ágnes

Nőtt a terrorveszély Oroszországban 

Öngyilkos merénylők fenyegetnek 

 Nőtt a terrorveszély Oroszországban 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) bejelentése szerint a tervezett moszkvai merénylet letartóztatott előkészítői közül némelyek az Orosz Föderáció területén betiltott Iszlám Állam (IÁ) terrorista szervezetben kaptak kiképzést. Korábban Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a terrorista aktivitás nincs összefüggésben Oroszország szíriai tevékenységével. Szavai szerint a megelőzés érdekében szükséges cselekedni. Mindebből úgy tűnik, hogy az Orosz Föderáció alaposan felkészült az iszlám világ felől érkező lehetséges bírálatokra.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál bejelentették: „Moszkvában olyan ingatlant határoltak be, ahol időszakosan 6-11 ember tartózkodott, akik egy része katonai kiképzésen esett át az IÁ táboraiban Szíria területén és az Oroszország szíriai katonai műveleteit jóval megelőzően érkeztek Oroszországba”. A terrorcselekményt tömegközlekedésen tervezték végrehajtani. A terroristák lakásának vizsgálata során 5 kg TNT erejének megfelelő, házilag készített robbanószerkezetet találtak.

A média korábbi tájékoztatásai szerint, az előállított tíz személy közül legalább három szíriai származású. Az FSZB bejelentése annyiban érdekes, hogy pontosítja: a terrorcselekményt Oroszország közel-keleti, katonai műveletei megkezdése előtt tervezték. Ez tematikusan sok mindenben tükrözi az orosz elnök ENSZ közgyűlésen tett felszólalásának, valamint a legutóbbi, Vlagyimir Szolovjev újságírónak vasárnap este adott interjújának tartalmát. Az államfő többek közt a következőképp fogalmazott: a szíriai katonai csapások következtében ténylegesen fennáll az ország területén belüli terrorista aktivitás veszélye.

Annál inkább, hogy „ez a veszély, szeretném hangsúlyozni, a szíriai aktív fellépés nélkül is létezett. S amennyiben megengedtük volna, elnézést kérek a mauvais ton-ért (illetlen megfogalmazásért), felfalni ezt a Szíriát, úgy azok az emberek ezrei, akik jelenleg Kalasnyikov gépfegyverekkel szaladgálnak, a területünkön jelentek volna meg. S így mi, minden esetben, távoli vidékeken segítünk Assad elnöknek a velük való küzdelemben”. Putyin megállapította: „A megelőzés érdekében szükséges cselekedni”. Vagyis úgy jön ki, hogy a szíriai művelet nem más, mint a megelőzésre irányuló küzdelem. Tegnap, mellesleg, a Bashar al-Assad  elnökkel szembenálló szíriai szabad hadsereg egyik frakciójában bejelentették, hogy kormányzati erők soraiba való beszivárgást tervezik és „minden lehetséges eszközzel gyengíteni Oroszországot”, például „beépített harcosokból származó öngyilkos merénylők által végrehajtott műveletek által”.

Oroszország közel-keleti fegyveres beavatkozása kiélezte az iszlám világ szunnita, síita és alavita irányzati közötti hagyományos ellentéteket. A szunnita Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl más monarchiai élesen ellenzik Oroszország katonai aktivitását Szíriában.

Alekszandr Ignatenko, a Vallás és politika intézetének elnöke megjegyezte, hogy a szunniták reagálása már megnyilvánult: „Szocsiba érkezett Szaúd-Arábia képviseleti delegációja, a trónörökös, vagyis a Szaúd-Arábia hatalmi hierarchiájának harmadik embere, a belügyminiszter, katonák és más személyek kíséretében. Nem lehet azt mondani, hogy megijedtek, de aggodalom tölti el őket aziránt, amit Oroszország tett, amikor a Kaszpi-tengerről rakétákat indított Szíria felé. Ezzel kapcsolatban az arab médiában úgy fogalmaznak, hogy aggodalom lép fel az Oroszország-Irán között állítólag kialakult szövetség miatt”. De a szakértő felhívja a figyelmet: „figyelem előtt kell tartani azt, hogy Oroszország mindezen eseményeket megelőzően felajánlatta az arábiai monarchiáknak egy terrorizmus elleni küzdelemre irányuló biztonsági rendszer kiépítését a Perzsa-öbölben az ottani államok részvételével. Ám Szaúd-Arábia erre nem volt vevő”.

Megjegyezendő, hogy nyilvánvalóan az orosz hatóságok információs szempontból is felkészültek. Így felhívja a figyelmet magára a következő események sorozata, mely közül az első – Vlagyimir Putyin jelenléte Európa legnagyobb központi mecsetének megnyitásán Moszkvában. Avagy épp az „Imádságok az Istenhez: azok jelentősége és helye az iszlámban” című könyv szélsőségesnek nyilvánítása körül nemrégiben kirobbant botrány. Kezdetben ezt követte Ramzan KadirovCsecsenföld vezetőjének rendkívül kemény reakciója. Ugyanezt az álláspontot képviselte az Orosz Közkamara is.


Nyezaviszimaja Gazeta: "Исламское государство" уже пытается воевать в России

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat