OROSZVILAG.HU


Bukarest orosz veszélyt szimatol

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-25 15:12:31  |  
Gyóni Gábor

Bukarest orosz veszélyt szimatol

Románia "demilitarizálná" a Dnyeszter térségét

 Bukarest orosz veszélyt szimatol

Traian Basescu román elnök a parlament elé terjesztette az ország védelmi tervezetét, amelyben Oroszországot külső veszélyforrásként nevezték meg. A dokumentum szerint az, hogy orosz békefenntartók állomásoznak a Moldovához tartozó Dnyesztermenti köztársaságban, Románia nemzetbiztonságát fenyegeti. Bukarest ezért a jövőben aktív szerepet kíván játszani a régió „demilitarizálásában”.

Bukarestet Kisinyov is támogatja, a románbarát Mihai Ghimpu moldáv elnök tegnap az orosz „megszálló erők” kivonását követelte a Dnyeszter térségéből.

A Dnyesztermenti szakadár területen viszont a béke és stabilitás zálogának tekintik az orosz békefenntartók jelenlétét. Vlagyimir Jasztrebcsak dnyesztermenti külügyminiszter szerint a románok „demilitarizáló” törekvései komolytalanok, hiszen 1992-ben is a román hadsereg támogatásával indítottak háborút a moldovaiak a Dnyesztermenti Köztársaság ellen.

A Prut bal partján sem osztja mindenki a bukaresti álláspontot. Szerafim Urekjan az európai koalíciót alkotó „Mi Moldovánk” jobboldali párt tagja szerint Románia jobban tenné „ha saját dolgaival foglalkozna és nem avatkozna be a miénkbe.”

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék:
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat