OROSZVILAG.HU


Putyin személyes "bosszúja" az észtek ellen

  |  2011-09-06 13:17:03  |  
Kecskeméti Gábor

Putyin személyes "bosszúja" az észtek ellen

Wikileaks: Putyin apját észt parasztok a nácik kezére adták

Putyin személyes "bosszúja" az észtek ellenPutyin személyes "bosszúja" az észtek ellen

Észtország és Oroszország viszonya az elmúlt években egyre feszültebbé vált. Ennek hátterében elsősorban az észtek oroszellenes és Oroszország-ellenes magatartása, az észtországi oroszok diszkriminációja, illetve Oroszország ellenlépései állnak. Ám a Wikileaks tényfeltáró honlap által nemrég közzétett iratok szerint más okok is közrejátszanak ebben: Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök apját a második világháborúban észt parasztok elárulták a náciknak. Ráadásul Észtországban a német okkupáció alatt nem ez volt az egyetlen eset.

A 251.287 közzétett iratból, ami az Egyesült Államok Külügyminisztériumából szivárgott ki, több mint 4.000 foglalkozik Oroszországgal. De az iratok egyike meglehetősen gyorsan terjedt el az orosz cyber-térben. Hétfőn a Kommerszant is érdemben foglalkozott vele.

Egy 2009 decemberére datált távirat az Észt Külügyminisztérium helyettes államtitkárát (aki egyben Észtország afganisztáni és pakisztáni nagykövete), Harri Tiido-t idézi, aki akkoriban azt nyilatkozta, hogy „Észtország igyekszik pragmatikus kapcsolatokat ápolni Oroszországgal, s 2008 óta számos eredménnyel kecsegtető találkozó zajlott le a két ország között.” De a kapcsolatok a „politika szintjén bonyolultak” maradtak, mivel Putyin egyedül dönt az Észtországgal fenntartott viszonyról, annak ellenére, hogy 2008 óta csak miniszterelnök. „Putyinnak személyes elintéznivalója van Észtországgal” – mondta a már idézett államtitkár.

Putyin apja, aki szintén Vlagyimir, a Vörös Hadseregben harcolt a második világháborúban. Egy közelebbről meg nem határozható akció keretében, ejtőernyővel dobták le Észtországban. De a helyiek, akik még élénken emlékeztek az ország 1940-ben történt szovjet megszállására, a nácik kezére adták az idősebb Putyint. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Harmadik Birodalom a szovjetek után egy évvel szállta meg az apró balti államot.) Putyin apja később el tudott szökni, de szökés közben megsérült.

A táviratot az Egyesült Államok észtországi nagykövete, Michael Polt bizalmas iratként küldte Washingtonba. 2010 elején újabb irat ment Washingtonba. Ennek oka, hogy Juhan Parts, az észt Gazdasági Ügyekért és Kommunikációért felelős miniszter az következőt mondta az amerikai nagykövetnek: Észtország érdeke az orosz-észt gazdasági kapcsolatok mielőbbi fellendítése, annak ellenére, hogy a politikai feszültségekért Moszkva Tallint hibáztatja.

Putyin apja hősies tettéről első alkalommal csak múlt hónapban beszélt egy szelingeri nyári táborban, Kreml-párti orosz fiatalok előtt. Ott részletesen elmesélte, apja megmenekülését. A 28 fős partizánosztagból mindössze négyen élték túl a bevetést az ellenséges vonalak mögött. Ám a nyári táborban nem említette meg Észtországot.


Eddig sem Putyin, sem sajtóirodája nem kommentálta a nyilvánosságra került iratot.


(The Moscow Times)

 

Cimkék: putyin, partizán, nácik, wikileaks, usa, külügyminisztérium
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat