OROSZVILAG.HU


Grúzia: Oroszország hivatalosan is ellenség

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-12-27 11:28:02  |  
Gyóni Gábor

Grúzia: Oroszország hivatalosan is ellenség

Az oroszellenes dokumentum terrorizmussal is vádolja Moszkvát 

 Grúzia: Oroszország hivatalosan is ellenség

A grúz parlament által december 23-án elfogadott új nemzetbiztonsági doktrína értelmében Oroszország immár hivatalosan is Grúzia első számú ellenségének minősül. A 41 oldalas dokumentumban Oroszországot 44 alkalommal említik, többnyire mint Abházia és Dél-Oszétia „megszállóját.”

A 2005-ös nemzetbiztonsági koncepció még „a Grúzián belüli szeparatista erőket” nevezte meg elsődleges veszélyforrásként, a 2011-es szöveg szerint viszont „Grúzia területének orosz megszállása” és a „megszállt területekről Oroszország által szervezett terrorista akciók” jelentik  legnagyobb problémát. Tbiliszi szerint fennáll a veszélye annak, hogy egy új orosz katonai akció indul Grúzia ellen, és Oroszország „újabb terrorista akciókat szervez” a kaukázusi ország területén.

A grúzok szerint „Oroszország nem tudott megbékélni Grúzia függetlenségével”, s Moszkva célja az, hogy elfojtsa a grúz államiságot. Oroszország meg akarja akadályozni Grúzia EU- és NATO-integrációját, és saját érdekszférájában akarja látni az országot.

Grúzia – a dokumentum szerint – jószomszédi viszonyra törekszik Oroszországgal, de ez addig nem lehetséges, amíg fennáll Abházia és Dél-Oszétia „megszállása”.

Grúzia legfőbb stratégia partnereként az Egyesült Államokat és Azerbajdzsánt nevezi meg a szöveg. „Szoros kapcsolat” létezik Grúzia és Ukrajna, Örményország valamint Törökország között. „Aktív” az együttműködés a Baltikum, Közép-Európa államaival és Belarusszal.

Orosz külügyminisztériumi források szerint nem meglepő a grúz nemzetbiztonsági dokumentum hangvétele. A Szaakasvili-rezsim évek óta arra törekszik, hogy Oroszországot első számú ellenségként fesse le. Szaakasvili azzal, hogy 2008-ban háborút robbantott ki a Kaukázusban, „keresztet tett” Grúzia területi egységére, most pedig arra törekszik, hogy elhárítson minden felelősséget magától.

 

 

(Postimees)

Cimkék: Grúzia, nemzetbiztonság, Oroszország, Abházia, Dél-Oszétia
Országok: Belarusz Ukrajna Grúzia Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat