OROSZVILAG.HU


Szaakasvilivel nincs megegyezés

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-25 09:25:23  |  
Mezei Bálint

Szaakasvilivel nincs megegyezés

Medvegyev a Stanford egyetemen tartott előadást 

Szaakasvilivel nincs megegyezésSzaakasvilivel nincs megegyezés 

Oroszország és Grúzia készen állnak kapcsolataik rendezésére – rögtön Szaakasvili távozása után

Az Egyesült Államokban tartózkodó Dmitrij Medvegyev elnök szerint a két ország képes lesz a korábbi magas szintű együttműködés és partnerség visszaállítására, melynek legfőbb akadálya maga Szaakasvili államfő. Grúzia és Oroszország viszonya a 2008-as „ötnapos háború” során romlott meg végleg, miután Tbiliszi katonai támadást intézett Dél-Oszétia ellen, a de facto független, de jogilag grúz fennhatóságú terület elfoglalása, politikai reintegrációja érdekében. A váratlan lépés kivívta Moszkva haragját is, hiszen a zóna lakosai az orosz központi hatalom védnöksége mellett útlevéllel is rendelkeznek, így lényegében a föderáció állampolgárai.

„Mihelyst Grúzia új elnököt választ, minden feltétel adottá válik, hogy a két szomszédos állam rendezze kapcsolatait, újra kiépítse az őket összekötő gazdasági-kereskedelmi szálakat” – mondta Medvegyev a kaliforniai Stanford egyetemen tartott előadása keretében, ahol az amerikai pénzügyi szféra, az államigazgatás és a sajtó magas rangú vezetőivel, reprezentánsaival találkozott.

Az orosz hatóságok korábban különböző csatornákon is nyilvánvalóvá tették, hogy érdekükben áll a mielőbbi egyeztetések megkezdése a grúz vezetéssel, ehhez azonban „reálisan gondolkodó” szereplőket, tárgyalópartnereket várnak el Tbiliszitől. A kaukázusi ország parlamenti ellenzékének két kulcsfigurája, Nino Burdzanadze és Zurab Nogaideli elképzelései Moszkva számára is elfogadhatóak. A közelmúltban a Kreml és a Vlagyimir Putyin irányította kormány többször is támogatásáról biztosította a Szaakasvilivel szemben felsorakozott frakciókat. Az orosz kormányfő – hasonlóan elnökéhez – stratégiai célnak nevezte a Kaukázuson túli területek békéjét, ugyanakkor erősen aláhúzva a zsákutcás kísérletek, diplomáciai provokációk értelmetlenségét.

Medvegyev szerint a kétoldalú kapcsolatok történelmi mélypontra süllyedtek, „drámaian szegényesek”, valójában a protokolláris formákon túl tényleges kooperáció nem is létezik. „Mindez ellenben nem a mi hibánk, hiszen csak saját állampolgárainkat, hazánk érdekeit védtük. A minket ért támadásnak és az arra válaszul tett lépéseinknek sajnálatos következményeit mindannyian ismerjük. Mégis reményemnek adok hangot, hogy Grúziával mielőbb tisztázzuk közös dolgainkat” – fejtette ki az orosz államfő, aki hisz az események kedvező fordulatában. „Ráadásul teljesen biztos vagyok abban, hogy mindez valósággá válik. Két szomszédos ország nem folytathat örökké tartó vitákat és állandó perpatvart. Évszázadokon át kiváló, szoros kötelékben éltünk, kapcsolataink méltán virágoztak.”

A Kreml ura, hivatali elődjéhez, Putyinhoz hasonlóan kizár minden együttműködést a jelenlegi grúz vezetéssel, kiváltképp Szaakasvili elnökkel. „Semmilyen fejlődést vagy arra utaló jelet nem látok a tbiliszi politikában, melyet az államfő határoz meg. Meg vagyok győződve arról, hogy Grúzia vezetője rossz dolgot tett, ha úgy tetszik – a törvények értelemben – bűnt követett el.” Medvegyev felhívta az amerikai közvélemény figyelmét arra, hogy a legfőbb grúz közjogi méltóság hadúri jogkörében indított hódító jellegű háborút Dél-Oszétia s közvetve Oroszország ellen, mellyel önkényesen taszította válságos helyzetbe a grúz népet.

Moszkva várható magatartására válaszul – a függetlenségüket egyoldalúan kikiáltó Abházia és Dél-Oszétia elismerését támadó nemzetközi hangok ellenére – az orosz kormány továbbra is mindenben támogatja a két miniállamot. „Ez az Orosz Föderáció álláspontja” – fogalmazott kategorikusan Medvegyev.

(RIA Novosztyi)         

 

Cimkék: Medvegyev, Stanford, Szaakasvili, ellenzék, Burdzanadze
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat