OROSZVILAG.HU


Taskent kitoloncolta a menekülteket

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-25 17:22:23  |  
Gyóni Gábor

Taskent kitoloncolta a menekülteket

Árulás?

 Taskent kitoloncolta a menekülteket

 

Az üzbég hatóságok az elmúlt napokban visszatoloncolták a dél-kirgizisztáni zavargások után az országba érkezett mintegy 100 ezer üzbég menekültet Kirgizisztánba. Az üzbégek minden hivatalosan regisztrált menekültet visszaküldtek Kirgizisztánba, kivéve a sebesülteket és betegeket.

A ferghana.ru értesülései szerint, hogy „gördülékenyebben” menjen a deportálás, az üzbég hatóságok cselhez folyamodtak: azt mondták a menekülteknek, hogy akik nem akarnak visszamenni Kirgizisztánba, azoknak egy külön tábort építenek. Ehelyett a jelentkezőket autóbuszokon egyenesen a határra vitték, és kitoloncolták őket az országból.

Mostanra a menekültek deportálása lényegében befejeződött, csak alig néhány száz ember maradt a pár napja még többezres tömegeket befogadó táborokban.

Figyelembe véve, hogy Taskent néhány napja elrendelte a rokonoknál, ismerősöknél élő kirgizisztáni üzbég menekülteknek, hogy jelenjenek meg a menekülttáborokban, a deportálásról szóló döntés már akkor megszülethetett.

Annak ellenére, hogy az országból deportálták a menekülteket, Üzbegisztánban jelenleg is pénzgyűjtés folyik a „menekültek megsegítésére.”

Kérdés, mi lesz a menekültekkel, akiket erővel toloncolnak vissza oda, ahonnan elűzték őket?

 

https://www.eurazsia.hu/2010/06/25/taskent-kitoloncolta-a-menekulteket/

 

 

Cimkék:
Országok: Üzbegisztán Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat