OROSZVILAG.HU


Moldovában a "szovjet megszállásra" emlékeznek

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-28 11:01:45  |  
Gyóni Gábor

Moldovában a "szovjet megszállásra" emlékeznek

Mihai Ghimpu hirtelen döntését még szövetségesei is ellenzik

 Moldovában a "szovjet megszállásra" emlékeznek

 

Az oroszellenes megnyilatkozásaival magát észrevétető ideiglenes moldáv elnök, Mihail Ghimpu június 24-i rendelete értelmében Moldovában június 28. – a „szovjet megszállás napja”. 1940-ben a Szovjetunió ezen a napon kezdte meg a Molotov-Ribbentrop paktum értelmében Besszarábia megszállását, amelyet az első világháború után Románia foglalt el Oroszországtól.

Noha Ghimpu döntését a jobboldali kormányszövetség is ellenzi, a moldáv elnök szerint ugyanakkor egyértelműsíteni kell, hogy június 28. a szovjet megszállás napja, s „ha mi függetlenek és szuverének akarunk lenni, akkor beszélnünk kell az igazságról.” – jelentette ki Ghimpu, miközben virágokat helyezett el a „szovjet megszállás és a kommunista diktatúra áldozatainak” most megnyitott kisinyovi emlékhelyén. Az elnöki rendelet értelmében ma Moldovában félárbocra kell ereszteni a zászlókat, és gyászünnepségeket kell tartani.

Moszkva véleménye szerint Ghimpu rendelkezése a „szovjet megszállás emléknapjáról” a moldáv-orosz partnerség ellen irányuló lépés.

 

(ng.ru)

 

Cimkék:
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat