OROSZVILAG.HU


Kirgizisztán parlamentáris köztársaság lett

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-28 11:45:04  |  
Gyóni Gábor

Kirgizisztán parlamentáris köztársaság lett

Medvegyev nem üdvözli a népszavazás eredményét

 Kirgizisztán parlamentáris köztársaság lett

Vasárnap Kirgizisztánban a tavasszal hatalomra jutott ideiglenes kormány által kezdeményezett népszavazást tartottak az ország leendő alkotmányáról. Az új alkotmány szerint Kirgizisztán elnöki köztársaságból parlamentáris köztársasággá válik. A referendum megerősítette Roza Otunbajeva ideiglenes elnök pozícióját. Otunbajeva még másfél évig Kirgizisztán elnöke, miután távoznia kell, és többé nem is jelöltetheti magát az elnöki tisztségre.

A Kirgiz Választási Hivatal közlése szerint 70 %-os részvétel mellett a választók 91 %-a támogatta az alkotmánytervezetet. A népszavazást annak ellenére megtartották, hogy az elmúlt hetekben véres zavargássorozat zajlott Dél-Kirgizisztánban.

Roza Otunbajeva szerint a népszavazás pontot tett „a két család, az Akajevek és a Bakijevek klánszerű uralmának végére.”

Dmitrij Medvegyev orosz elnök viszont nem üdvözölte a népszavazást. Az orosz államfő „óvatosan viszonyul” a kirgiz parlamentáris köztársaság alapításához, ami véleménye szerint akár az ország széteséséhez és szélsőségesek hatalomra jutásához is vezethet

 

https://www.eurazsia.hu/2010/06/28/kirgizisztan-parlamentaris-koztarsasag-lesz-2/

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat