OROSZVILAG.HU


15 milliárd dolláros hitel Ukrajnának

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-07-30 13:11:06  |  
Seszták Sándor

15 milliárd dolláros hitel Ukrajnának

Cserébe megszorító intézkedéseket vár el az IMF

15 milliárd dolláros hitel Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap jóváhagyott egy, az ország költségvetési hiányának csökkentésére fordítható 15,15 milliárd dolláros összegű kölcsönt Ukrajna számára.

A Nemzetközi Valutaalap Végrehajtó Bizottságának döntése értelmében, 1,89 milliárd dollárt Kijev már a közeljövőben megkap, a fennmaradó összeget pedig negyedéves részletekben folyósítják, két és fél éven keresztül, annak függvényében, hogy hogyan értékelik az ukrán kormány tevékenységét a Valutatalap szakértői.

A hitel több mint hétszeresével meghaladja Ukrajnának a Valutaalap költségvetéséhez való hozzájárulásának mértékét. Ilyen méretű hitelek nyújtására az IMF igen ritkán szánja el magát.

2008 végén a Valutaalap már folyósított Ukrajna számára 16,4 milliárd dollárt, de később befagyasztotta ezt a programját, miután az elnökválasztás előestéjén az országban a Valutaalappal kötött szerződésben foglaltaknak ellentmondó törvényeket hoztak a nyugdíjak és a minimálbérek emeléséről.

Az idén februárban megválasztott elnök, Viktor Janukovics a kapcsolatok helyreállítására törekszik az IMF-el. Az új hitelről szóló megállapodás politikájának sikeréről tanúskodik, arról, hogy a Valutaalap elégedett a belpolitikai stabilizációval Ukrajnában.

A hitel feltételei tartalmazzák a költségvetési hiány csökkentését, 2011-ben a GDP 3,5%-áig, 2012-ben pedig 2,5%-áig, mely egy sor megszorító intézkedést von maga után.

A költségvetési hiány csökkentésének érdekében az ukrán vezetés népszerűtlen döntéseket lesz kénytelen hozni az adók, a nyugdíjak és a közszférában dolgozók fizetésének tekintetében.

A kormánynak foglalkoznia kell a „Naftohaz”, az állami gázszállítási monopólium pénzügyi rehabilitációjával, ami a gázárak emelkedését vonja maga után északkeleti szomszédunknál.

A gazdasági válság Ukrajnát a többi országnál is súlyosabban érintette: az elmúlt évben az ország GDP-je 15%-kal csökkent.

Idén viszont már gazdasági növekedés tapasztalható az országban: előrejelzések szerint 2010-ben 4,5%-kal, jövőre pedig 4,7%-kal nőhet Ukrajna GDP-je.

„Ukrajna kezd magához térni a nehéz időszak után, amely alatt az ország gazdasága jelentős kárt szenvedett a külső megrázkódtatások és a belső nyugtalanság következtében. Az ukrán vezetés most viszont elhatározta, hogy jelentős pénzügyi és energetikai reformok útján rendbe hozza a gazdaságot”, - jelentette be a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatóhelyettese, John Lipsky.

 

(bbc.co.uk)

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat