OROSZVILAG.HU


Rosznyeft-ExxonMobil megállapodás

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-09-01 15:41:07  |  
Oroszvilag.hu

Rosznyeft-ExxonMobil megállapodás

Az együttműködés gyümölcsei későn fognak érni

(Az alábbiakban Kszenija Nyehoroseva elemzését közöljük.)

 

Kedden az állami tulajdonú orosz Rosznyeft és az amerikai ExxonMobil olajipari mamutvállalatok között létrejött, s mérföldkőnek tekinthető megállapodás mindkét félnek előnyös, de kézzelfogható eredmények csak évek múlva várhatóak.

A megállapodás lényege, hogy közösen tárják fel a Kara-tengerben található Prinovozemelskij mező 1., 2., és 3. blokkjait az orosz északi sarkkör vizeiben és a Tuapsze mezőt a Fekete-tengerben. A Rosznyeft mindkét vegyesvállalatban többségi tulajdonos lesz, 66.7 százalékos részesedéssel.

A paktum létrejöttét az ExxonMobil kezdeményezte, mely már közösen dolgozik a Rosznyeft-tel a Szahalin-1 part menti beruházásban az orosz Távol-Keleten, fontos olajtartalékokhoz hozzáférve Oroszországban. A Rosznyeft pedig már régóta partner keresett, hogy hiányzó technikai hátterét pótolja a sarkköri, víz alatti olajtartalékok kitermeléséhez. Ehhez pedig az ExxonMobil-nak valószínűleg elegendő tapasztalata van, amit még a Mexikói-öbölben szerzett.

Rosznyeft-ExxonMobil megállapodás

A VTB Capital elemzői csak óvatosan adtak hangot örömüknek, mondván: a vállalkozás kivitelezése műszaki szempontból nehéz.

„Úgy véljük, a társulás a világ egyik legnagyobb olajcégével hosszú távon pozitív a Rosznyeft számára, de a technológiai együttműködés végrehajtása a valóságban komoly nehézségekbe ütközhet.” – írták elemzésükben.

Az ExxonMobil most a BP helyére lépett, mint a Rosznyeft sarkköri társa, miután a BP orosz leányvállalatának milliárdos részvényesei sikeresen akadályozták meg a BP és a Rosznyeft között tervezett 16 milliárdos üzletet, mely egy óriási részvénycserét is magában foglalt volna. A Rosznyeft az üzlet meghiúsulása után azonnal új partner után nézett.

A Rosznyeft becslései szerint a Kara-tengerben található mezők 36 milliárd hordó kitermelhető olajat rejtenek, míg a teljes készlet elérheti a 110 milliárd hordónak megfelelő mennyiséget. (Ez négyszer több mint az ExxonMobil összes globális tartaléka.) A Fekete-tengerben fekvő mezőben található olaj mennyiségét 9 milliárd hordóra teszik.

Gyenisz Boriszov a Bank of Moscow elemzője szerint mindenképp prioritást fog élvezni a sarkköri mező, annak ellenére, hogy mély, hideg és eddig alig feltárt tengerben fekszik: „Az első lépés, melyet követően a beruházás jövőbeni kilátásairól beszélhetünk, az a régió olajmegtartó képességének felmérése, mivel az északkeleti tenger talapzatának eddigi geológiai feltárása rendkívül alacsony. A cégeknek ezért először szeizmikus kutatásokat kell végezniük, utána próba kutakat kell fúrniuk, végül ki kell értékelniük a kapott eredményeket. Becslésünk szerint ez akár hét évet is igénybe vehet, s nagyon valószínű, hogy a tőkeberuházás nagyobb részben az ExxonMobil-t fogja terhelni.”

Valerij Nyeszterov a Trojka Dialog energia elemzője még pesszimistább hangot ütött meg: szerinte a Rosznyeft Kara- és Pecsora-tengerben található mezőiből belátható időn belül nem fognak földgázt és kőolajat kitermelni. Ráadásul óvott a politikai nehézségektől is, mivel nem egyértelmű hogyan fogadják majd a két vállalat együttműködését az amerikai kongresszusban, ismerve a Jukosz-örökséget.

A Jukosz volt Oroszország legnagyobb olajtermelő vállalata, melyet Mihail Hodorkovszkij, Oroszország egykor leggazdagabb embere irányított. Ám Hodorkovszkijt 2003-ban csalás és adókikerülés miatt letartóztatták, majd börtönbe zárták. Ezután a Jukosz legértékesebb részét csődeljárás miatt elárverezték, s a Rosznyeft rendkívül kedvezményesen jutott a Jukosz olajvállalat maradványaihoz (finomítók, vezetékek, mezők, technikai felszerelés). A Rosznyeft 10 évvel ezelőtt még jelentéktelen vállalatnak tűnt az orosz olajpiacon.

„Véleményünk szerint az együttműködés miatt mindenképpen felhajtásra lehet számítani az amerikai kongresszus részéről a Jukosz-ügyet illetően, mint az már januárban is megtörtént a BP-Rosznyeft megállapodás kapcsán.” – tette hozzá Nyeszterov. A jelenlegi üzlet sokakat emlékeztethet a korábbi eseményekre, mivel Hodorkovszkij letartóztatásakor a Jukosz éppen fúziós célú tárgyalásokat folytatott az ExxonMobil-lal. Nyeszterov még annyival egészítette ki az előbbieker, hogy a megállapodásból hiányoznak azon részletek, melyek alapján a Rosznyeft részt vehetne az ExxonMobil amerikai, és más országokban folyó vagy éppen tervezett beruházásaiban

Így egyáltalán nem világos, hogy a Rosznyeft kap-e lehetőséget arra, hogy az ExxonMobil alacsony kockázatú, gyors, szabad vállalati pénzforgalmat generáló olajérdekeltségeiben – akár az Egyesült Államokban, akár máshol – részt vehessen.

(Kszenija Nyehoroseva – RIA Novosztyi)

 

Cimkék: rosznyeft, exxonmobil, bp, olaj, jukosz, usa, kara-tenger, sarkkör,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat