OROSZVILAG.HU


Szíriai helyzetkép

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-06-04 10:47:53  |  
Oroszvilag.hu

Szíriai helyzetkép

A lázadók nem győzhetnek a Nyugat támogatása nélkül

 Szíriai helyzetkép

Nikolas K. Gvosdev, a National Interest szerkesztője, az U. S. Naval War College professzora a szíriai helyzet alakulásáról közölt összegzést a National Interestben.

Mint megjegyzi, nem váltak be azok másfél éve hangoztatott  jóslatok, miszerint „Aszad napjai meg vannak számlálva”, a szíriai hadsereg az összeomlás szélén áll. Azoknak sem volt igazuk, akik szerint Oroszország kihátrál Aszad mögül, és fontosabbnak tartja az Amerikával való „újratöltést”, mint Damaszkuszt.

Aszad rendszere nem omlott össze, és szövetségesei is kitartanak mellette. Aszadot támogatja a Heszbollah és irániak is. Az ellenzék képtelen egységes frontot alkotni. Oroszország pedig fegyverekkel támogatja a damaszkuszi kormányt. Moszkva mindazonáltal a békés rendezést sürgeti, amire valójában kevés az esély. Oroszországban talán abban bízik, hogy – felhasználva a csecsenföldi tapasztalatokat – a fegyveres ellenzék bizonyos csoportjait be lehet vonni a kormányzásba, kompromisszumot lehet kötni velük.

Washington nehéz dilemma elé került. Most már látszik: nyugati segítség nélkül a lázadás kifullad. Az orosz Sz-300-as rakéták viszont képesek megvédeni a szíriai légteret, és Moszkva sem szeretné, ha megismétlődne az, ami 2011-ben Líbiában történt.

Másfelől, Gvosdev szerint, az Sz-300-as komplexumok valójában még nincsenek Szíriában, és novemberig nincs is esély arra, hogy ezek az eszközök harcrendbe álljanak. Washingtonnak nincs több ideje a gondolkodásra, Moszkva már lépett, s az időszámláló beindult – véli Gvosdev.

 

(Nikolas Gvosdev: Countdown to a Decision on Syria, nationalinterest.org. 2013. 06. 03.)

 

 

Cimkék: Szíria, Oroszország, Sz-300
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat