OROSZVILAG.HU


2014: az EU-szkeptikusok előretörése várható

Címlap » Sajtószemle
  |  2013-12-06 16:14:02  |  
Oroszvilag.hu

2014: az EU-szkeptikusok előretörése várható

Belülről robban szét?

 2014: az EU-szkeptikusok előretörése várható

A német CDU érdekkörébe tartozó Konrad Adenauer Foundation előrejelzése szerint a 2014-es EU Parlamenti választásokon a képviselői helyek negyedét szerezhetik meg az EU-ellenes pártok – írja a Nyezaviszimaja Gazeta.

A közelmúlt fejleményei elég alapot adnak ezen előrejelzés számára. A Nigel Farage vezette brit Függetlenségi Párt 2013 májusában az önkormányzati választásokon a szavazatok negyedét kapta meg. Franciaországban előretörőben a Nemzeti Front. Németországban Bernd Lucke közgazdászprofesszor 2013 februárban alapította meg az Alternatíva Németország számára nevű mozgalmát, melynek immáron 14 ezer tagja van, és a szeptemberi választásokon kis híján bejutott a Bundestagba (4,7 %). A bejutás az Európai Parlamentbe aligha fog gondot okozni neki, hiszen ott a küszöb mindössze 3 %.

A német szociológusok szerint a jobboldali radikálisok sikerének okai: csalódottság a politikai elitben, a rotációt megnehezítő választási rendszer, a migrációs tematika előtérbe kerülése.

Újabban befolyásos üzletemberek is támogatják az EU-ellenes jobboldaliakat. Paul Sykes, Nagy-Britannia egyik leggazdagabb embere nemrég jelentette be, hogy finanszírozni kívánja a Függetlenségi Pártot.

Németországban elismert és befolyásos emberek támogatják az Alternatívát, és az euróval szembeni ellenesség igen erős azokban az országokban, ahol még nem vezették be a közös fizetőeszközt.

Az EU-szkeptikus pártok vezetői között már tárgyalások zajlanak, hogy 2014-ben egységes frakciót hozzanak létre az Európai Parlamentben, igaz, még elég nagyok a nézetkülönbségek köztük. A francia szélsőjobb vezetőjének, Marine Le Pennek antiszemita nézetei vannak, a holland EU-ellenesek vezetője, Geert Wilders viszont szövetségesnek tartja Izraelt és a zsidókat az iszlám elleni harcban. Wilders toleráns a homoszexuálisok vonatkozásában, Le Pen határozottan ellenzi az egynemű házasságokat.

Senki sem kíván azonban együttműködni a nyíltan náci pártokkal, mint például a görög Arany Hajnal. A Nyezaviszimaja Gazeta cikke szerint a nem kívánatos elemek közé tartozik a magyar Jobbik nevű párt is.

Összességében, az EU-szkeptikus pártok tehát ma már nem marginális mozgalmak, hanem jelentős kihívást jelentenek az EU, az EU létezése számára.

 

 

 

(Anna Guscsina: Jevropa sagajet pravoj, Nyezaviszimaja Gazeta, 2013. 12. 06.)

Cimkék: Nyezaviszimaja Gazeta, Függetlenségi Párt, EU, Európai Parlament, 2014, EU-szkeptikusok,
Országok: Észtország Lettország Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat