OROSZVILAG.HU


Hollandia és a népszavazás Ukrajnáról 

  |  2016-02-05 14:58:10  |  
Oroszvilag.hu

Hollandia és a népszavazás Ukrajnáról 

Establishment és népakarat

 Hollandia és a népszavazás Ukrajnáról 

2015. november 20-án Petro Porosenko ukrán elnök azzal gratulált az ukrán népnek, mondván, immáron minden európai ország ratifikálta Ukrajnával a társulási megállapodást. Az ukrán elnök pontosan tudta ekkor is, hogy ez a kijelentés nem teljesen felel meg a valóságnak - írja Vlagyimir Kornyilov - hiszen a holland kormány leállította a ratifikációt. Hollandiában ugyanis még népszavazásra kerül sor a kérdésről. 

Hollandiában nagy hagyományai vannak, hogy referendumra visznek ki fontos kérdéseket, s az eredmények nem mindig az establishment szája íze szerint alakulnak. 2005-ben például népszavazás utasította el a tervezett EU-s alkotmányt, 62 %-os arányban, miközben a parlament 80 %-os többségben támogatta azt.

A holland parlament már ratifikálta az EU – Ukrajna társulási megállapodást, de még jön a népszavazás, melynek eredménye viszont csak ajánlásként vehető figyelembe.

A nyugati establishmentben nem mindenkinek tetszik a népakarat figyelembe vétele. A The Economist szerint például a hollandiai népszavazás ugyanolyan értelmetlen és demagóg őrültség, mint amilyen a krími volt 2014 márciusában.

A 2014 utáni ukrán vezetés holland támogatói szerint „Putyin hasznos idiótáinak” jó csak a népszavazás.

Egy december végén készített közvéleménykutatás szerint viszont a hollandok 74 %-a ellenzi az EU – Ukrajna társulási megállapodást, 26 % támogatja.

Az európai politikusok azt is nyilvánvalóvá tették, hogy a társulási megállapodás nem jelent semmit Ukrajna esetleges EU-integrációja szempontjából.

A holland miniszterelnök, Mark Rutte is igyekezett megnyugtatni honfitársait: „Az emberek, akik a társulási megállapodás ellen szavaznak, azt hiszik, hogy ez az első lépés az EU-tagsághoz. De ennek semmi köze a belépéshez.”

Petro Porosenko ukrán elnök is Hollandiába látogatott, a Leideni Egyetemen tartott kemény hangú előadást, melyben „eurogyáváknak” nevezte a népszavazás kezdeményezőit, akik „Putyin malmába hajtják a vizet.”

Porosenko előadása nagy visszhangot kavart a holland sajtóban, hiszen szokatlan dolog, amikor egy külföldi állam vezetője egy másik országba tett látogatásán a vendéglátó ország polgárait ostorozza. A népszavazás egyik kezdeményezője, a Polgári Bizottság nevű szervezet visszautasította Porosenko vádjait.

Ukrajna mindenestre kampányt kezdett Hollandiában, hogy meggyőzze az ország polgárait Kijev nyugati elkötelezettségéről. Soros György szintén beszállt a hollandiai propaganda akcióba, természetesen Kijev oldalán. A társulási megállapodás ellenzői szerint viszont a hollandiai kampány helyett Ukrajnának előbb odahaza kellene európai viszonyokat teremtenie.

 

 

 

(Vlagyimir Kornyilov, Gollandszkij referendum: Ukraina aktyivno pomogaet pohoronyity Szoglasenyije ob asszociacii sz ESZ, 2000.ua, 2016. 02. 11.)

 

Cimkék: Hollandia, népszavazás, Ukrajna, EU, társulási megállapodás, Petro Porosenko, Putyin, Vlagyimir Kornyilov
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat