OROSZVILAG.HU


Egy vélemény a Babcsenko-ügyről

Címlap » Sajtószemle
  |  2018-06-06 20:02:42  |  
Kubik Zsombor

Egy vélemény a Babcsenko-ügyről

Kontraproduktív volt az álgyilkosság?

 Egy vélemény a Babcsenko-ügyről

 

Lassan egy hete annak, hogy május 29-én megrendezték Arkagyij Babcsenko halálát, de még mindig sűrű köd fedi az ügyet, számos kérdés marad megválaszoltalanul az esettel kapcsolatban. Az ukrán rendvédelmi és biztonsági szolgálatok a mai napig nem mutattak fel bizonyítékot azzal kapcsolatban, hogy az újságíró életét fenyegette volna a Kreml. Még bizarrabbá teszi az ügyet, hogy az ugyanazon a napon meggyilkolt illetve feltámadott Babcsenkot Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője kísérte az újságíró leleplező sajtótájékoztatójára.

Olekszij Cimbaljuk, egy korábban az ukrán fegyveres erőkénél szolgált, a Donyec-medencénél is szolgált katona a Facebookon írt bejegyzésében vallotta be, hogy részt vett a Babcsenko-álgyilkosság megszervezésében, ő volt a merénylő a forgatókönyv szerint, ő is együttműködött az SZBU-val. A férfi mindezt közvetlenül Arkagyij Babcsenko sajtótájékoztatója után hozta nyilvánosságra. Eleinte az SZBU szóvivőjén keresztül tagadta Cimbaljuk állítását, azonban röviddel ezután elismerték, hogy a férfi is részt vett az akcióban. Mint a későbbiekben kiderült, valószínűleg azért ismerte el ezt az SZBU, mert az ukrán rendőrség közvetlenül a megrendezett gyilkosság után olyan képeket tett közzé a „merénylőről”, aki nagyon hasonlított Cimbaljukra.

Az ukrán ügyészség úgy véli, április elején egy ukrán üzletember, Borisz Herman bérelte fel Cimbaljukot, hogy gyilkolja meg Babcsenkót. A két férfi abban megállapodott egy 14.000 dolláros összegben, melynek a felét kifizette Herman Cimbaljuknak. Ezt követően Cimbaljuk értesítette az SZBU-t, hogy az ellenzéki újságíró ellen merényletet terveznek. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat még aznap elfogta Hermant.

Herman annak a Shmaisser fegyvergyártó vállalatnak társtulajdonosa, mely cég fegyvereket szállít az ukrán hadseregnek. Az SZBU a tavalyi év folyamán okirat hamisítással vádolta a férfit. Herman akkor előállították, de nem sokkal később el is engedték. Tanúvallomása szerint 70.000 dollárt adott az SZBU munkatársainak, hogy lezárassa ügyét és szabadon engedjék. Az ukrán üzletember elismerte a vádakat, melyeket ellen sorakoztattak fel, de ígéretet tett arra, hogy az ügy felgöngyölítése érdekében együttműködik az SZBU-val.

Babcsenko arról értesítette az ukrán titkosszolgálatokat, hogy néhány hónappal ezelőtt „régi barátja”, a Moszkvában élő, ukrán állampolgár, üzleti tanácsadó Vjacseszlav Pivovarnik kereste meg őt. Herman azt állította, hogy Pivovarnik egy Vlagyimir Putyinhoz közeli szervezet tagja, melynek feladata „zavargásokat gerjeszteni Ukrajnában, illetve katonai puccsot előkészíteni az országban a jövőre esedékes elnökválasztás kapcsán”. Pivovarnik korábban felelős volt nagyjából száz olyan bérgyilkos alkalmazásáért, akik Ukrajna területén gyilkoltak meg orosz ellenzékieket. Borisz Herman állítása szerint, ahogy hozzájutott ezekhez az információkhoz, értesítette az ukrán titkosszolgálatokat.

Kihallgatása során Herman azzal magyarázta fogva tartását, hogy az SZBU különböző szervezeti egységei versengenek egymás közt, így az ő skalpjára vadászva az egyik olyan szárny elfogatta, mely nem volt tisztában azzal, hogy az üzletember már az SZBU-nak jelent. Herman szerint ez az eset tökéletes példája annak, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat milyen fragmentált és szervezetlen. Herman egy másik teóriája szerint a fegyvergyártó vállalata miatt került a hatóságok célkeresztjébe, mivel így akarnak vele üzleti ellenfelei elbánni.

Ha az SZBU szervezeti egységei valóban együttműködtek egymással más-más informátorok segítségét igénybe véve –mint a „gyilkos” Cimbaljuk” és a „megrendelő” Herman- úgy, hogy nem tudtak egymás akcióterveiről, akkor az megmagyarázná azt, hogy az SZBU szóvivője miért tagadta először Cimbaljukvallomását, mi szerint ő is a terv részese volt.Azonban mindezektől függetlenül még mindig nincs érdemi bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a Kreml megpróbált volna részt venni a Babcsenko-gyilkosságban. Herman Pivovarnikotéreintő vallomását még részletesebben ki kell vizsgálni és ellenőrizni. Összességében kijelenthető, hogy Vaszil Hricak Babcsenko sajtótájékoztatóján tett kijelentése mi szerint az „ügy megoldásra került” félrevezető.

Ha a közeljövőben nem hoz nyilvánosságra megdönthetetlen bizonyítékot a Kerml részvételi szándékát illetően az Ukrán Biztonsági Szolgálat, akkor az nagyon súlyos következményekkel járhat mind az SZBU, mind Ukrajna számára. A folyamatos hallagatás és a gyenge találgatások az ukrán titkosszolgálat szervezetei közti koordináció hiányára adhatnak magyarázatot. Ha nem történik meg a bizonyíték bemutatása, akkor PetroPorosenko elnöknek –aki korábban személyesen gratulált az SZBU-nak a sikeres akció okán- el kell távolítania az Ukrán Biztonsági Szolgálat felsővezetését. Az ügy érintheti az ukrán bűnüldöző szervek mindegyikének vezetését: az SZBU-t, a főügyészséget és az ukrán rendőrséget is. Az Babcsenko-ügy nagyban befolyásolhatja a 2019-es ukrán elnökválasztás eredményét is.

Mindemellett a Kreml kezében a Babcsenko-álgyilkosság fegyver lehet, aminek segítségével Ukrajnát hiteltelenné lehet tenni a Nyugat szemében, „fakenews” terjesztésével vádolhatja meg az ukránokat. Az elkövetkező néhány hét nagy hatással lesz Ukrajna nemzetközi megítélésére, valamint a Nyugat-Ukrajna viszonyra.

 

Forrás: MykolaVorobiov - Babchenko’sStagedAssassination: PoliticalConsequencesforUkraine and the West, Eurasia Daily Monitor Volume: 15 Issue: 85 (https://jamestown.org/program/babchenkos-staged-assassination-political-consequences-for-ukraine-and-the-west/)

 

Cimkék: Arkagyij Babcsenko, SZBU, Cimbaljuk, Herman, ukrán titkosszolgálat, Ukrajna, álgyilkosság
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat