OROSZVILAG.HU


"Tíz ok, hogy ne higgyünk Oroszországnak"

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-07-30 10:41:36  |  
Gyóni Gábor

"Tíz ok, hogy ne higgyünk Oroszországnak"

Teljes kapitulációt várnak el az amerikai konzervatívok

"Tíz ok, hogy ne higgyünk Oroszországnak"

A konzervatív amerikai The Heritage Foundation 10 okot sorol fel, amiért szerinte nem szabad hinni Oroszországnak, s nem lehet ratifikálni az Oroszországgal kötött új Start egyezményt.

Az amerikai konzervatívok cikkükben lényegében a teljes kapitulációt követelik Oroszországtól.


Az amerikai konzervatívok a következő tényezők miatt jegelnék az Oroszországgal való kapcsolatokat:

 

1. Oroszország többször is megsértette a fegyverkezési megállapodásokat.

2. Oroszország fenyegető erőként tekint a Nyugatra, ellenségként viszonyul a NATO-hoz, fegyveres erőit egy NATO-val szembeni esetleges összecsapásra készíti fel. A legutóbbi kémbotrány arra mutat rá: Oroszország a mai napig hidegháborús komplexustól szenved.

3. Oroszország segítséget nyújt Iránnak és Észak-Koreának.

4. Oroszország folytatja saját nukleáris arzenáljának továbbfejlesztését. „20 év telt el a hidegháború vége óta, és Oroszország még most is atomfegyvereket tervez, készít, modernizál” – olvasható a republikánusok bírálatában.

5. Oroszország nem tartja be az általa aláírt egyezményeket, például a kémiai és biológiai fegyverek leszerelését illetően.

6. Oroszország nem tiszteli Grúzia függetlenségét, nem vonja ki csapatait Grúziából és Moldovából. „Amikor 2009-ben Oroszország betört Grúziába (sic!), ezzel átírta az európai biztonságpolitika második világháború óta fennálló szabályait, megsértette az 1975-ös Helsinkiben elfogadott egyezményt az európai határok sérthetetlenségéről, ignorálva egy olyan ország szuverenitását, amely a NATO-ba és az EU-ba törekszik.”

7. Oroszország agresszívan reagál a Nyugat védelmi lépéseire, amit az mutat, hogy Moszkva rakéták telepítésével fenyegetőzött a csehországi és lengyelországi amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítése esetén.

8. Oroszország kapcsolatot tart fenn a Hamasz és Hezbollah terrorista szervezetekkel, diplomáciai és katonai segítséget nyújt olyan Amerika-ellenes országoknak, mint Szíria, Irán, Venezuela.

9. Oroszország politikai fegyverként alkalmazza a gázt, szomszédai megfélemlítése céljából.

10. Oroszországban autoriter rezsim működik, a Medvegyev-Putyin páros tevékenysége mindinkább diktatórikus vonásokat hordoz. Az állam kontroll alá helyezi a médiát, a civil szférát, a politikai alrendszert, és megsérti az emberi jogokat.

 

(Top 10 Reasons Not to Trust Russia, heritage.org)

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat