OROSZVILAG.HU


A világ egy hetes szemével

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-09-08 21:37:15  |  
Mezei Bálint

A világ egy hetes szemével

Andrij Sevcsenkó mesél pályafutásáról, az ukrán válogatottról és új kihívásairól is

A világ egy hetes szemévelA világ egy hetes szemével

Exkluzív interjú Andrij Sevcsenkóval, az AC Milan egykori aranylabdás sztárjával – Goldenfoot.com, Calciomercato.com, 2010. szeptember 6.

Andrij Sevcsenkó tavaly nyáron visszatért hazájába, Ukrajnába, ahol nevelőegyesülete, a Dinamo Kijev színeiben rohamozza az ellenfelek kapuit. 2004 aranylabdás csatára eközben gőzerővel készül a 2012-es kontinensviadalra, melynek házigazdái Kijev és Varsó lesznek. A Golden Foot-díj 2005-ös győztese, mindenki Sevája továbbra is Milan-szurkolónak tartja magát, és állítja, hogy a lombard főváros piros-fekete sztárcsapata mind Itáliában, mind Európában sikerrel mérkőzhet meg az ősi rivális Internazionaléval. A legendás hetes mesél pályafutásáról, a futball iránt érzett szeretetéről és egy kicsit többről, másról is…

Andrij, Te vagy a Golden Foot-díj 2005-ös nyertese. Mit jelent számodra, hogy a labdarúgás igazi legendái között említik a nevedet?

Maga a díj egy hihetetlen elismerés számomra, és őszinte köszönettel tartozom a Golden Foot alkotójának, a gálaműsor ötletgazdájának, Antonio Caliendónak. Több más nagyszerű játékos mellett, olyan bajnokok menedzsere volt, mint Dunga vagy Roberto Baggio, akiket a futball legmagasabb szintjeire repített.

David Beckham, Gianluigi Buffon, Didier Drogba, Samuel Eto'o, Steven Gerrard, Ryan Giggs, Carles Puyol, Raúl González Blanco, Clarence Seedorf, Francesco Totti. Az idei jelöltek hosszú, impozáns sora. Mégis, ki a legjobb közülük?

Nem, nem! Ez túl nehéz kérdés. A fenti bajnokok közül mindenki megérdemelné a győzelmet. A legjobb, ha a szavazókra bízzuk a döntést. (www.goldenfoot.com)

Sikeres pályafutásod során jó pár kiemelkedő egyéniséggel találkoztál, akik otthagyták névjegyüket a labdarúgás örök történetén, akár csak a díj idei nevezettjei. Kérlek, áruld el nekünk, ki vagy kik ellen szerettél a legjobban játszani?

Ronaldo és Messi a legjobb csatárok, akikkel valaha is találkoztam a világ pályáin. Zidane volt a legzseniálisabb középpályás a kortársaim közül. Ő képes volt arra is, amire a földkerekség összes többi játékosa soha.  

A futball története tele van legendákkal. Véleményed szerint ki a legnagyobb?

Maradona, Pelé, ahogy az összes többi bálvány egyszeri és megismételhetetlen. Képtelenség őket összehasonlítani. Pályafutásuk során csodát tettek a labdával, és ezért örökre emlékezni fogunk rájuk. 

Egy sor klasszissal játszottál együtt. Ki volt a kedvenc társad a támadósorban?

Természetesen Kaká, na és persze Rebrov is. Könnyű egy hullámhosszra kerülni kettejükkel.

A világ egy hetes szemévelA világ egy hetes szemével

Ki adta neked a legjobb passzokat?

Andrea Pirlo, Kaká és Rui Costa briliáns labdákkal ajándékoztak meg. Kétségem sincs efelől.

Melyik az a csapat, mely ellenfélként a legnagyobb kihívásokat jelentette számodra?

Ha a Bajnokok Ligájáról beszélünk, akkor az F.C. Barcelona, a Manchester United és a Real Madrid neveit említeném. Ezek a csapatok hihetetlen hangulatot varázsolnak a stadionban, ahol pályára lépnek. Olaszországban, az AC Milan játékosaként különösen kedveltem a Juventus ellen játszani.

Térjünk vissza karriered kezdetére! Egy Magyarországon játszott barátságos meccs alkalmával állítólag közel kerültél ahhoz, hogy egy helyi klub leigazoljon, és a magyar első osztályban szerepeljél. Igaz ez?

Nem, nem. Dehogy! 16 éves voltam, és a Dinamo Kijev második csapatával pár barátságos mérkőzést játszottunk Magyarországon. Nekem azonban egyáltalán nem volt kapcsolatom az ottani csapatokkal. Mindez 1992-ben történt. Még mindig emlékszem rá, hiszen egy roppant kellemes túra volt az egyesülettel. De ezen túlmenően semmi érdekesről nem tudok számot adni.

Sosem titkoltad hazád és a nemzeti csapat iránt érzett érzelmeidet. Valerij Lobanovszkij az ukrán futballtörténelem megkerülhetetlen alakja. Miután 2003 májusában megnyerted a Bajnokok Ligáját a Milannal, a kupával visszatértél Kijevbe, és szimbolikusan egykori mentorod síremlékére helyezted azt. Mit éreztél azokban a percekben?

Ezt egyszerűen meg kellett tennem. Lobanovszkij mester nagyon fontos szerepet töltött be a pályafutásomban. A trófea elnyerése sem történhetett volna meg az ő munkája nélkül. Mindez hihetetlen, leírhatatlan érzelmeket adott nekem, de egyben egy elégtételt is, hogy megmutathattam neki a Bajnokok Ligája kupáját, melyet 1999-ben még együtt nem sikerült elhódítanunk.

A világ egy hetes szemévelA világ egy hetes szemével

Követve Lobanovszkij példáját, az ő hatására Andrij Sevcsenkó is edzői babérokra törne?

Nem, egyelőre nem a válasz. Most játszani szeretnék. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Még túl korai lenne bármit is mondani.

Az AC Milan még mindig az életed része. Mit gondolsz a klubról, mely megvette Ibrahimovic-ot és Robinhót is? Egy lapon említhetőek az Internazionaléval úgy Európában, mint Olaszországban?

Bizony, be kell ismernem, hogy még mindig Milan-szurkoló vagyok. Ibra és Robinho leigazolásával egy szintre kerültünk az Interrel. Itt az ideje, hogy visszaszerezzük a bajnoki címet!

Vélhetően nem edzőként, de látsz-e esélyt arra, hogy valaha is visszatérj a Milanhoz, bármilyen szerepkörről is lenne szó?

Jelenleg aktív labdarúgó vagyok, és ez tölti ki a mindennapjaimat, egyben boldoggá is tesz. Másrészről a Dinamo Kijevhez tartozom. Gyakran beszélek Adriano Gallianival, a Milan alelnökével, és magával Silvio Berlusconival is, de eddig nem merült fel, hogy a technikai stáb tagjaként számítanának rám. Ahogy mondtam, Milan-szurkoló vagyok.

Aktuális csapatod a Dinamo Kijev. Melyek a most kezdődő szezon kilátásai?

Elsődleges célunk a Bajnokok Ligája főtáblájának elérése lett volna, de alulmaradtunk az Ajax-szal vívott selejtezőben, így kénytelen-kelletelen az Európa Ligában folytatjuk. Mindent megteszünk, hogy megnyerjük az ukrán bajnokságot a nemzeti kupával egyetemben. Ami a nemzetközi kupaszereplést illeti, igyekszünk a legtovább menetelni, a lehető legtöbbet kihozva magunkból.

Hazád, Ukrajna a 2012-es Európa-bajnokság egyik házigazdája. Készen állsz, álltok egy ekkora kihívásra?

Tudjuk jól, hogy nagy fába vágtuk a fejszénket. A kihívás valóban óriási, de biztos vagyok benne: készen fogjuk várni a kezdősípszót. Rengetegen dolgoznak azért, hogy sikerrel vegyük az akadályt, hiszen a nemzetközi futball-társadalom Ukrajnával szemben támasztott elvárásai hatalmasak.         

Az ukrán nemzeti csapatnak két éve van, hogy felkészüljön a tornára. Ifjú reménységek bekerülhetnek a keretbe? Milyen reális elvárások lehetnek a válogatottal szemben?

Két év elegendő, hogy a válogatott felkészüljön. Egy sor barátságos mérkőzést fogunk megvívni, mielőtt 2012-ben odaállunk a startvonalra. A 2006-os németországi világbajnokságon részt vett gárda kiváló tapasztalatokkal rendelkezik, és jól tudjuk, ez egy megismételhetetlen esély, hogy otthon játszunk a legjobbakkal. Andrij Jarmolenko (1989, Dinamo Kijev) és Jevgen Konopljanka (1989, Dnyipro) csak két játékos, akiket a figyelmükbe ajánlhatok. A többiek is napról napra fejlődnek.

Visszatérve a Dinamo Kijevhez és az Európa Ligához. Melyek a sorozat legerősebb csapatai?

Nagyra tartom a Juventus-t, a Liverpoolt és a Manchester City-t. Kiváló háttérszervezettel, infrastruktúrával, irányítással rendelkező klubok, melyek nagyszerű játékosokat tudhatnak a soraikban. Ahhoz, hogy elhódítsd a kupát, jól kell játszanod ősszel, és a téli pihenő után is. Kemény feladat.

A Juventus mellett tetted le a voksod. A Sampdoria, a Palermo, és a Napoli szintén az Európa Liga olasz résztvevői. Mit gondolsz az ő esélyeikről?

Mindegyik jó csapat. Legkevésbé a mostani Palermót ismerem, őszintén megvallva, nem tudnám megmondani, hogy meddig juthatnak. A Sampdoria irányítója Antonio Cassano, aki képes arra, hogy bármilyen meccset eldöntsön. A Napoli megszerezte Cavanit, a nagyszerű uruguayi csatárt, aki egy összeszokott alapcsapathoz csatlakozott. Mindketten a legjobbak között szerepelhetnek az Európa ligában, és a Serie A-ban is, persze csak az Inter és a Milan után.

Az Európa Ligából lépjünk feljebb a Bajnokok Ligájába, a Chelsea érintésével. A londoni kékek ugyanis szintén részét képezik Andrij Sevcsenkó pályafutásának.

A Chelsea tökéletes, teljes csapat. Nagyszerű játékosok egy erős tizenegyben, melyet egy tapasztalt edző, Carlo Ancelotti vezet, aki képes arra, hogy minden játékos helyét megtalálja a pályán, illetve, hogy beszéljen bármelyik játékos fejével, ha arra kerül a sor. A Chelsea készen áll, hogy versenybe szálljon a Milannal, a Real Madriddal, a Barcelonával és a Manchester Uniteddel a 2010/2011-es Bajnokok Ligája elsőségért. 

A Bajnokok Ligája címvédője az Internazionale. Melyek az ő esélyeik?

Kétségkívül élcsapatról van szó, de nem hiszem, hogy újra nyernének. Túlságosan nehéz megvédeni az európai klubelsőséget.

A Milantól a Chelsea-hez igazoltál még 2006-ban. Azóta megbántad?

Milánóból Londonba kerültem családi okok miatt. Nem, nem bántam meg semmit.

A Milannal és a Chelsea-nél eltöltött évek alatt Mourinhóval és Ancelottival is együtt dolgozhattál. Tényleg annyira különbözőek?

Mourinho és Ancelotti különleges edzők. Mindketten topmenedzserek. Az a mód, azonban, ahogyan a játékosaikkal viselkednek, és munkájukat a nagyközönség felé kommunikálják, teljesen eltérő. Nem hasonlítom össze őket. Nem lenne igazságos.

A világ egy hetes szemévelA világ egy hetes szemével

A különleges helyzeteknél, embereknél maradva, áruld el, melyik volt pályafutásod legszebb pillanata. Életed eddigi legszebb perce?

Talán két momentum: a 2003-ben elhódított Bajnokok Ligája a Juventus ellen, és a 2006-os németországi világbajnokság az ukrán válogatottal. Ez volt Ukrajna első nagy tornája, és az ellen az olasz válogatott ellen játszhattunk, amely később elnyerte a kupát.

Olaszország leszerepelt az idei világbajnokságon, de Cesare Prandellivel a kispadon az azzurrik új korszakba léptek.

Ismét csak azt kell mondanom, hogy megvédeni a győzelmet nagyon nehéz feladat. Prandelli komoly kihívással néz szembe, hiszen Lippi helyét veszi át, aki négy éve a világ legjobbjává tette az olasz nemzeti csapatot. Még nem láttam játszani a megújult olasz válogatottat, de biztos vagyok abban, hogy újra erősek lesznek. Ennek egyik oka Antonio Cassano. Mára végleg felnőtt, és készen áll arra, hogy vezesse az azúrkékeket. De nem felejtem el Balotellit sem. Neki csupán még egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy érettebb legyen.

Néhányan azt állítják, hogy hivatásos golfozó válhatna belőled. A 2016-os olimpia reális cél? Lehetséges ez?

Nem, ez erős túlzás. Szeretek golfozni, de nem tervezek profi pályafutást. Még mindig focizok, és ez minden.  

Gondoltál valaha arra, hogy a fiaid futballistává váljanak?

Még csak gyerekek. Együtt játszunk, és a meccseket is közösen tekintjük meg. Túl korai bármiféle karriert emlegetni az ő esetükben. Nem szeretném befolyásolni a döntésüket.

Utolsó kérdésem Kínára vonatkozik, ahol nagyon sokan kedvelnek. Tervezed, hogy egyszer visszatérsz oda?

A Chelsea-vel több meccset is játszottunk ott. Érdekes időszak volt. Az emberek kedveltek engem és a Chelsea-t is. Szép emlékeket őrzök azokról a hetekről. Ki tudja, talán még visszatérek egyszer.  

Cimkék: Andrij Sevcsenkó, Seva, Sheva, Magyarország, 1992, 1993, AC Milan, Dinamo KIjev, Chelsea, Carlo Ancelotti, Mourinho, Serie A, London, Milano, Inter, Internazionale, Valerij Lobanovszkij, Bajnokok Ligája, Európa Liga, pályafutás, karrier, golf, Európa-bajnokság, 2012
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat