OROSZVILAG.HU


A vodkák hercegnője

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-09-28 18:16:31  |  
Mezei Bálint

A vodkák hercegnője

A Chase mindenkit lenyűgözött, avagy a burgonya diadala

 A vodkák hercegnője

A világ legjobb vodkája angol

A San Francisco World Spirit Competition 2010 nyertese

Burgonyából készül, melyből minden egyes üveghez 16 kilót használnak fel  

Milánó – Herefordshire, West Midlands festői szépségű hercegsége nem csupán zöldellő legelőiről, a világhírű, Hereford fajtájú teheneiről vagy a zamatos almabor alapanyagát termő gyümölcsöseiről nevezetes. A Wales és Anglia határán elterülő vidék immár a földkerekség legjobb vodkájával is büszkélkedhet, legalábbis ezt állítják a „San Francisco World Spirit Competition 2010” elnevezésű termékverseny bírái. A párlat a Chase fantázianevet viseli, míg különlegességét az adja, hogy a gabonafélékből (búza, rozs) érlelt orosz és lengyel riválisaihoz képest burgonyából készítik. Utóbbiból minden egyes palack közel 16 kilogrammot emészt fel.

Minden csak krumpliból – készülhet Hereford azonos nevű desztillációs üzemében, melynek tulajdonosa, a korábban a nagybani zöldségpiacban érdekelt William Chase, 2008-ban 30 millió fontért (36 millió euróért) eladta mezőgazdasági vállalkozását, a kiváló minőségű burgonyát termelő és feldolgozó Tyrrels birodalmat. A krumpli királya így áttételesen a vodka cárjává válhatott. A rekord nagyságú értékesítési bevételből 3 millió fontot áldozott a lepárló megvételére, ahol rögtön be is indította önmagáról elnevezett terméke gyártását.

Az angol vodkára jellemző 40 százalékos alkoholtartalom mellett természetesen puha és édes zamatával győzte meg az egyesült államokbeli verseny ítészeit, felülmúlva a világ minden részéről érkezett 115 konkurens cég italát. Sikerének titka a különbözőség, mely elsősorban az alapanyagban és az általa nyert ízvilágban érhető tetten.

„Amikor elkészítettük az első adag párlatot, annyira megdöbbentem a krumpli alapú vodka minőségétől, hogy büszkén a saját nevemet adtam neki” – mesélte William Chase a Daily Express-nek – „Elnyerni a világ legjobbja címet a párlatok e patinás megmérettetésén, óriás elismerés számunkra, egyben visszaigazolása munkánknak, hiszen egy parányi szeszfőzde is versenyre kelhet a szakma nagyjaival, ha a minőségre és nem a mennyiségre helyezi a hangsúlyt. Mindez különösen fontos, mivel a vodka készítése egy nemes művészet nem egyszerű desztillációs folyamat. Sokan felhagytak a burgonya feldolgozásával, tekintve, hogy a gyártás fajlagos költségei roppant magasak. Több, mint tíz kilogramm sem elég egy üvegnyi párlat előállításához. A gabonafélék jobban megtérülnek, de a jövedelmező csere egyben a minőség rovására is megy. Csupán a krumpli, ez a nagyszerű gumós növény kölcsönöz édes ízt és páratlan állagot a vodkának.”

Mindez persze nagyon drága – de ha a legjobbat szeretnéd, meg is kell fizetned. A Chase vodka vásárlása minden, csak nem jó üzlet. Egy 70 centiliter űrtartalmú üveg 32,95 fontba kerül, mely alig kevesebb, mint negyven euró. A 3 literes magnum palack ára már az egekben jár – 145 fontot (174 eurót) is elkérnek érte. Mégis, a San Franciscói győzelem után az eladások szemlátomást megugrottak. „Mielőtt kiérdemeltük volna a rangos díjat hetente 100 üveggel adtunk el online” – erősítette meg Chase – „de az utóbbi napokban valódi keresletrobbanást tapasztaltunk, napi 300-400 palackos megrendeléseket kapunk. Leginkább az amerikaiak bolondulnak a vodkánk után, míg Lengyelországból és Oroszországból néhány rosszindulatú megjegyzést is kaptunk. Ez természetesen nem lepett meg minket, hiszen mára ők a közvetlen riválisaink”      

(Corriere della Sera)   

 

 

Cimkék: William Chase, vodka, Hereford, búza, rozs, burgonya
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat