OROSZVILAG.HU


A CSZKA-Inter meccs elé 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-03-23 22:11:59  |  
Mezei Bálint

A CSZKA-Inter meccs elé 

Az olasz sajtó szinte biztosra veszi a továbbjutást. Az Internazionale sokkal visszafogottabb

A CSZKA-Inter meccs elé A CSZKA-Inter meccs elé 

A jó sorsolás nem egyenlő a könnyű továbbjutással – Corriere della Sera

Minden jól ment. Fölösleges lenne tagadni, hogy az igazán fontos meccs, a nagy rivális az elődöntőben vár az Interre, ahová a másik ágról nagy valószínűség szerint a Barcelona jut be. Igazán nagy európai csapat jelen állás szerint kettő van, a katalán sztáralakulat mellett ide kell sorolni a Manchester Unitedet is. Közülük eggyel szinte már kötelező megmérkőzni a döntőért. Mégis oda eljutni nehezebb lehet, mint sokan várnák. Szerencsésnek lenni a sorshúzás alatt nem egyenlő a feladat teljesítésével, az elődöntőbe jutással. A CSZKA nem nagy csapat, de tökéletesen használja ki a globális futballban rejlő lehetőségeket. Nincsenek világhíres klasszisaik. Akik néha megfordulnak náluk és az orosz bajnokságból indulva robbannak be a legszűkebb elitbe, hamar tovább is állnak, és a szokásos négy-öt leggazdagabb klub egyikében kötnek ki Olaszországban, Spanyolországban, de különösen Angliában. Mindenki más már megmaradhat Moszkvában. Posztjaikon klasszis labdarúgók, többségükben fiatal, ígéretes játékosok vagy éppen másodvonalbeli profik, akik szeretnének állandó csapattagságra szert tenni, tartósan bizonyítani. Természetesen pár ismerős arc is feltűnik a keretben, Oroszország Anyácska válogatottjának néhány régi harcosa.

Milyennek ismerjük mi az orosz csapatokat? Nagy küzdők, gyorsak, a kontrajáték mesterei, akik sosem alkalmazkodnak az ellenfél taktikájához. Kemény, őszinte focit játszanak, talán ezért is, kevésbé technikásak nyugati riválisaiknál, de az állóképesség terén bárkivel felveszik a versenyt. Nehéz lenne elfeledkezni arról, hogy a legutóbbi (és egyben utolsó) két UEFA-Kupát egy orosz (Zenit Szentpétervár) illetve egy ukrán (Sahtyor Donyeck) hódította el. Mindkét gárda az utolsó percig küzdött a címért, és vált a második számú európai klubtorna győztesévé, még akkor is, ha játékuk szépsége hagyott némi kívánnivalót maga után. Gyakran mondják, hogy a CSZKA jobb erőben várja az összecsapást, hiszen a Premjer Liga küzdelmei még csak a második fordulónál tartanak. Szerintünk ez téves meglátás. Oroszországban a március pont olyan, mint nálunk a szeptember, a klasszikus idénykezdet. Márpedig akkor még egyik csapat sem lendül formába.

Végül nem hallgathatjuk el, hogy örömünket fejezzük ki, mivel az Inter nagy valószínűséggel a Barcelonával és nem a Manchesterrel találkozik az elődöntőben. Mourinho számára előnyt jelent Guardiola csapatával megmérkőzni, hiszen tavaly két meccset is elbukott ellenük. Nehezen hinnénk, hogy harmadszorra is hibázna. Az európai futballban ma a látszatnál sokkal nagyobb egyensúly uralkodik. Senki sem érezheti magát biztonságban. Sir Alex Ferguson számára is sok kellemetlen percet okoz majd a Bayern München, különösen annak fényében, hogy Európa tíz legjobb játékosa közül kettő, Ribery és Robben, a bajorokat erősíti. Ennek ellenére az idei Bajnokok Ligája legnagyobb meglepetése a Bordeaux lehet.

A CSZKA-Inter meccs elé A CSZKA-Inter meccs elé  

Inter: Íme a CSZKA! – Gazzetta dello Sport

A milánói fekete-kékek szerencsések voltak a sorsolásnál. De az elődöntőben minden bizonnyal a katalánok várnak Mourinho fiaira. A párharc első meccsét a San Siróban játsszák. Az Inter ügyvezetője, Paolillo: „Figyelem, nem becsüljük le az oroszokat: még a szezon elején járnak, ezért pihentebbek. Ráadásul a visszavágót hazai pályán vívják meg.” Az orosz fél: „Mi megpróbáljuk. A futballban nincs lehetetlen!”

A CSZKA Moszkva lesz az Inter ellenfele a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A sorsolás tökéletesnek mondható a fekete-kékek számára, még akkor is, ha az első meccset a San Siróban, míg a visszavágót Moszkvában játsszák. Továbbjutás esetén az Inter a Barcelona-Arsenal párharc győztesével rivalizál majd a döntőbe kerülésért. Az UEFA varázsgömbje ezúttal rámosolygott az Interre, mely minden előzetes jóslat szerint túljut orosz riválisán. A neheze csak ezután következik, hiszen a legjobb négy között a BL címvédői, a katalán szupersztárok várnak majd Mourinho gárdájára. Most mégis a soron következő, március végén esedékes meccsre kell koncentrálni, ahol Zanetti csapatkapitány és társai be kell, hogy biztosítsák a továbbjutást, függetlenül a második, moszkvai mérkőzéstől. Az odavágón eltiltás miatt hiányozni fog a két kiváló brazil játékos, Lucio és Thiago Silva.  

Az előjelek Mourinhónak kedveznek: A közelmúlt eredményei a portugál mester sikere mellett szólnak. Csapataival eddig öt alkalommal vett részt a Bajnokok Ligája küzdelmeiben (háromszor a Chelsea-vel, illetve egyszer-egyszer a Portóval és az Interrel). A portugál bajnok Portóval az UEFA-Kupa elhódítása után a BL mezőnyében is az élen végzett, míg a londoni kékekkel az elődöntőben bukott el büntetőrúgások után. Ellenben a legjobb nyolc között sosem veszített.

Kék-fekete reakciók: Elsőként Ernesto Paolillo a klub ügyvezető igazgatója szólalt meg. „A mostani két meccs a CSZKA-val nehéz feladatnak ígérkezik, nagy hiba lenne lebecsülni őket. Ráadásul segítségükre lehet, hogy alig kezdődött el az orosz bajnokság, tehát pihentebbek, mint mi, akiknek már lassan egy szezon van a lábukban. Sőt, a visszavágót otthon, hazai pályán vívják meg, saját közönségük előtt. A moszkvai stadion gyepszőnyege műfüves, ami általában a kevésbé technikás csapatoknak kedvez, és nehezíti a labdatartásos játékot. Lucio hiánya nem lesz döntő, hiszen az Internek jó néhány tapasztalt profija van, akik tudják, hogy mi a dolguk. A gárda ráadásul nagyon egységesnek mutatkozott a Chelsea elleni meccseken. Nagy dicsőség, hogy egyedüli olasz csapatként képviselhetjük a Serie A-t a legjobb nyolc között. Most beszéltem Massimo Moratti elnökkel, aki szintén nagyon büszke a fiúkra. Ugyanakkor már jeleztem irányába is a CSZKA jelentette nehézségeket.”

A sorsolás kapcsán megszólalt Luis Figo, a klub tavaly visszavonult aranylabdása is: „Természetesen jobb, hogy elkerültük a Manchestert vagy a Barcelonát, de így is két munkás meccs vár ránk. A műfüves pálya? Kétségtelen, hogy más rajta játszani, mint a hagyományos borítású talajokon, de a plusz motiváció jelenti majd a különbséget. Ha továbbjutunk, nem tartok majd a Barçától: csak magunkra kell gondolnunk. A Chelsea ellen a csapat nagyon összeszedetten focizott. A nyolcaddöntő sikere új energiákat szabadít fel.

A CSZKA: „Az Inter nagyszerű csapat. Nagyon erősek, mind taktikai, mind fizikális felkészültségüket illetően. Kiváló edzőjük van, de mi minden tőlünk telhetőt megteszünk. A labdarúgásban minden lehetséges” – ezekkel a szavakkal fogadta a sorsolás eredményét Roman Babajev, a moszkvaiak sportigazgatója. „A mi játékstílusunk? Függ az ellenféltől, a bajnokságtól.” – tette hozzá a Sky Sport mikrofonja előtt – „A hazai bajnokságban például támadó szellemben futunk ki a pályára. Sok gólt lövünk, fiatal csapatunk van. Sokat merítünk a Barcelona játékából.”           

 

Cimkék: Inter, CSZKA
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat