OROSZVILAG.HU


Halványuló lett és belarusz remények

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-05-15 16:35:27  |  
Zelei Dávid

Halványuló lett és belarusz remények

Nem 12-1-re vagy 6-0-ra, de kikaptak a belaruszok és a lettek az "északi napon", továbbjutási esélyeik így nagyban csökkentek

Huszonnégy órán belül második nehéz meccsét játszotta Belarusz a hoki vébén, Oroszország után ezúttal a finnek ellen. Az északiak nincsenek életük formájában, de az NHL-esek (Rinne, Korpikoski, Miettinen) mellé csak elhozták KHL-győztes kapusukat (Vehanen eddig 96%-kal véd) és csatárukat (Immonen a legeredményesebb finn a vébén), a honi és svéd bajnokságban pallérozódó játékosaikról nem is beszélve. Ráadásul a dánoktól elszenvedett vereségük (1-4) a másik északi csapat remeklésének fényében (legutóbb 6-0 a szlovákok ellen) kezd kikerülni az égés kategóriából. Velük szemben a Kosztyicin-fivéreket nélkülöző belaruszok legutóbb az első játéknapon, a kazahok ellen nyertek,s  ahogy Zanykovec kapitány megjegyezte, az egész tornán megszenvednek a második harmadokkal. Ahogy eddig mindig, így most is két gólt szedtek be e játékrészben, ráadásul mélységes butaságból: egy rossz csere miatt túl sok piros mezes maradt a jégen, a megítélt kiállítást pedig az Ak Barsz gólgyárosa, Immonen használta ki. A gól okozta ütés benne maradhatott Zanykovec gárdájában, mert Immonen egykori klubtársa, Hytonen ráhúzott még egyet egyenlő létszámból. Miután ugyane harmadban a legifjabb belarusz védő, Kiril Gotovec agyrázkódásgyanúval kellett letántorogjon (szerencsére a harmadik harmad végére visszatért a csarnokba, és a következő meccsen alighanem játszani fog), tényleg nem mondhatni, hogy ez volt a belarusz hoki legjobb húsz perce. Mindez pedig végzetesnek bizonyult: hiába lőttek többet kapura az utolsó játékrészben Gyenyiszovék, Rinne mindent fogott, a 2-0-lal pedig a belarusz gárda szinte reménytelen helyzetbe került a továbbjutás szempontjából.

Halványuló lett és belarusz remények

A lettek egy másik északi válogatottal, a legutóbb csehektől kikapó svédekkel csaptak össze a nyolcba jutás reményéért. A  svédeknek volt miért törleszteni: tavaly Svájcban büntetőkkel 3-2-re nyertek ellenük Nizivijsék (övé volt a győztes rávezetés), Masalskis pedig 40 lövésből 38-a t fogott. Ahogy azonban a belaruszoknak a második harmad az átkos, a letteknél a meccskezdet: a svájciaktól 2:26-nál, a kanadaiaktól 0:59-nél kaptak gólt, most ezt is megdöntötték: 31 másodperc múltán Paajarvi Svensson a félpályáról indulva  bolondította meg a balti védőket, majd közelről a hálóba csúsztatott. A lettek becsületére váljék, a következő támadásból egyenlítettek: Markström kapus rosszul nyúlt ki egy kapu mögül visszatett korongra, Spruktstól Karsumshoz került a korong, aki nem hibázott. 1-1, s még csak 56 másodperc ment le a meccsből!

Az ötödik percre aztán visszavette a vezetést a háromkoronás gárda Ekman Larsson távolijával (Masalskis aligha látott bármit is a korongból), majd tíz perc múlva szép csiki-csuki végén Nylander tette biztossá a svéd előnyt. A lettek ugyanakkor nem adták fel: átvészelték a középső harmadot kapott gól nélkül, majd a harmadikban Sprukts csórt el egy korongot a támadóharmadban, passzát pedig Karsums gyömöszölte át Markström alatt, visszahozva a balti reményeket. Olegs Znaroks minden bizonnyal a végén kapusát is lehozta volna az oly fontos egyenlítés érdekében, Martensson azonban megakadályozta ezt: pontosan két perccel a vége előtt akkora kétvasas gólt ragasztott a lett hálóba a kék közeléből, hogy öröm volt nézni. A 4-2-vel a lett nyolcba jutás esélye is minimális, bár ha a norvégokat elkapják Daugavinsék, még akármi lehet a csehek ellen.

A kiesési körben ma kazah-amerikai, a felsőházban, Kölnben orosz-német összecsapást rendeznek.

( A kép forrása: hockey.by)

Cimkék: jégkorong, vb 2010
Országok: Lettország Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat