OROSZVILAG.HU


Mire mennek az európai kupákban? II.

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-06-24 19:31:59  |  
Zelei Dávid

Mire mennek az európai kupákban? II.

Összeállításunk második részében Grúziától Örményországig haladunk, s megismerhetjük a Győr reménybeli leendő ellenfelét

Az európai kupasorsolásokat elemző minisorozatunk első részében azeri, belarusz és észt csapatok kapcsán estünk latolgatóba, röviden bemutattuk a Loki leendő BL-ellenfelét, a Levadia Tallint, most pedig négy további posztszovjet országra kerül sor.

Grúzia:

BL, első selejtezőkör:

Aktobe (kazah) – Olimpi Rusztavi (bajnok)

EL, első selejtezőkör:

Zesztafoni (bajnoki 3.) – SC Faetano (San Marinó-i)

Dinamo Tbiliszi (bajnoki 2.) – Flora (észt)

EL, második selejtezőkör:

Zesztafoni – Faetano győztese – Dukla Banká Bystrica (szlovák)

Dinamo Tbiliszi – Flora győztese – NSÍ Runavík (feröeri) – Gefle (svéd) győztese

WIT Georgia Tbiliszi (kupagyőztes) – Baník Ostrava (cseh)

Nincsenek reménytelen helyzetben a grúz csapatok a selejtezőkben. A legnagyobb esélye a továbbjutásra a csaknem színgrúz kerettel rendelkező, két éve a Győrnek is nehéz perceket okozó Zesztafoninak van, San Marinó-i ellenfelével szemben kötelező a kettős győzelem. A csapat lassan rutinos kuparésztvevő lesz, tavaly északír csapatot vertek ki kettős győzelemmel, majd óriási balszerencsével estek csak ki a svéd Helsingborg ellen – hazai 2-1-es vereségük után idegenben a 93. percig 2-0-ra vezettek, mikor Ekstrand szépített, majd a hosszabbításban a továbbjutást érő döntetlent is kiizzadták Henke Larssonék. Most a második fordulóban szlovák ellenfél vár rájuk – biztosak vagyunk a szoros csatában. A rekordbajnok Dinamo Tbiliszi első ellenfele, a Flora sem tűnik verhetetlennek, ha azt vesszük alapul, hogy a fővárosiak szűrője a kétszeres portugál válogatott Ednilson, aligha lehet komoly gondjuk. A bajnok Olimpi Rusztavi elsősorban az Atlético PR-től kölcsönkapott brazil gólzsákjában, Anderson Aquinóban bízhat – feltéve, ha meghosszabbítják az utánpótlás-válogatottban is megfordult csatár kölcsönszerződését.

Kazahsztán:

BL, első selejtezőkör:

Aktobe (bajnok) – Olimpi Rusztavi (bajnok)

EL, első selejtezőkör:

Sahtar Karagandi (3. helyezett) – Ruch Chórzów (lengyel)

Tobol Kosztanaj (4. helyezett) – Zrjinski (bosnyák)

EL, második selejtezőkör:

Valetta FC (máltai) – Sahtar – Chórzów győztese

Tobol – Zrjinski győztese – Tre Fiori (san marinói)

Atirau (kupagyőztes) – Győr – Nyitra (szlovák) győztese

A korábbi évek sorsolásai alapján mérget lehetett volna venni rá, hogy a magyar csapatok egyike kazah ellenfelet kap. 2006-ban a Videoton a Kajrat Almatit, 2008-ban a Honvéd a Zsetiszut, a DVSC a Sahtar Karagandit, 2009-ben a Haladás az Irtisz Pavlodart kapta a nemzetközi kupák sorsolásakor, az intertotózó kispestiek kivételével rendre az UEFA-kupában. Hogy a mostani magyar-kazah rangadó összejöjjön, ahhoz a Győrnek túl kéne jutnia szlovák ellenfelén, a Nyitrán, ha ez megtörténik, akkor jöhet az Atirau. Az „Olajosok” becenévre hallgató együttes fénykorát a kétezres évek elején élte, mikor kétszer is ezüstérmes volt, financiális problémák miatt azonban az elmúlt években jobbára a kiesés ellen küzdött a gárda, sőt, egyszer ki is esett volna, ha az FC Alma-Ata nem lép vissza. A visszalépések egyébként a globális pénzügyi válság kitörése óta olyannyira elszaporodtak, hogy az élvonal létszámát drasztikusan lecsökkentették, az ezüstérmes Lokomotiv pedig nem indulhat az EL-ben, mert az UEFA megtagadta tőle a licencet. Az Atirau keretében kevés a sztár, a házi gólkirály Gyenyisz Zubko hajdanán, 97-98-ban négyszer orosz válogatott is volt, de mostani, jól sikerült szezonja után az Ural Szverdlovszkba tért haza. Ő rúgta a csapat győztes gólját a kupadöntőben, melyet 1-0-ra nyertek meg a Karagandi ellen. Helyét az a Viorel Frunze veheti át, aki több, mint harmincszoros moldáv válogatott, de az utóbbi években sehol sem ragadt meg, ennek ellenére a jelenleg is folyó bajnokságban rendre ő lövi az Atirau góljait. A csapat mérkőzésein rendszeres a 4-5000 szurkoló, a stadion kilencezres, elképzelhető, hogy a második körös EL-meccsre megtelik. Az ukrán vezetőedző, Viktor Pasulko igen szimpatikus módon magyar ellenfelet szeretne, lévén a mieinket jobban ismeri. A többi csapat vegyes esélyekkel készül, ha a Tobol túljut bosnyák ellenfelén, már készülhet is a harmadik fordulóra, san marinói ellenfele aligha állítja meg.

Mire mennek az európai kupákban? II.

Lettország

BL, első selejtezőkör:

Liepajas Metalurgs (bajnok) – Sparta Praha

EL, első selejtezőkör:

Portadown (északír) – Skonto Riga (3. helyezett)

EL, második selejtezőkör:

Ventspils (bajnoki 2.) – Teteks (macedón)

Molde (norvég) – Jeglava (kupagyőztes)

Karabah (azeri) – Metalurg Szkopje győztese – Skonto – Portadown győztese

A Ventspils tavalyi remeklésének köszönhetően a lettek UEFA-koefficiense nagyobb a térség más országainál, így csak egy csapatuknak kell bekapcsolódni a küzdelmekbe az első EL-selejtezőkörben. A jelenleg tabellát vezető (az érdekes nevű lett pontvadászat, a Virsliga naptári rendszerben folyik) Skonto két EB-veteránnal (Astafjevs, Laizans) és a fél U-21-es válogatottal készül legalább két körre, a tavaly hőskölteményt író Ventspils EL-csoportkörös keretéből ugyanakkor kevesen maradtak, olyan ismert nevek, mint az olasz Zamperini, vagy a Baseltől érkező Ronny Hodel már nincsenek a csapatnál, de távoztak a lett tehetségek is. Így elsősorban elől tűnik foghíjasnak a lett ezüstérmes, de a Tetekset így is búcsúztathatja. A másodosztályból frissen feljutott kupagyőztesnek ellenben csekély az esélye.

Litvánia

BL, első selejtezőkör:

Ekranas (bajnok) – HJK Helsinki (finn)

EL, első selejtezőkör:

Llanelli (walesi) – Tauras (bajnoki 5.)

EL, második selejtezőkör:

Siauliai (bajnoki 4.) – Wisla Kraków (lengyel)

Suduva (bajnoki 3.) – Rapid Wien (osztrák)

Llanelli – Tauras győztese – Apoel Nicosia (ciprusi)

Az ember azt gondolná, aligha lehet még egy olyan profi bajnokságot találni Európában, ahol az élvonal csapatainak fele érdekelt az európai ligákban – Litvániában ugyanakkor tavaly nyolc csapattal folyt a bajnokság (idén már tizeneggyel), s négy reprezentánsuk is EL- vagy BL-résztvevő (nem példátlan – Örményországban ugyanez a helyzet). Hogy az 5. helyezett Tauras is indulhat, annak kacifántos oka, hogy az ezüstérmes Vetra Vilnius nem kapott UEFA-licencet, s mivel a kupadöntőt is ők játszották a BL-résztvevő Ekranasszal, így az alig 50%-os teljesítmény is kupaszereplést ért. Igaz, várhatóan csekély idejűt: egyik csapatot sem várjuk harmadik körbe.

Moldávia

BL, első selejtezőkör:

Sheriff Tiraspol (bajnok) – Dinamo Tirana (albán)

EL, első selejtezőkör:

Olimpia Balti (bajnoki 3.) – Kazar Lankaran (azeri)

Zeta (montenegrói) – Dacia Chisinau (kupadöntős)

EL, második selejtezőkör:

Kalmar (svéd) - EB/Steymur (feröeri) győztese – Dacia – Zeta győztese

Kazar – Olimpia győztese – Dinamo Bukarest (román)

Elfsborg (svéd) – Iskra-Stali (bajnoki 2.)

Egy, csak egy csapat képviseli az állandóságot a moldáv bajnokságból Európában: a Sheriff Tiraspol, mely 2000 óta folyamatosan bajnok, még sosem esett ki az első BL-selejtezőkörben, tavaly pedig egyenesen az EL-csoportkörig menetelt, sőt, ott is összeszorgoskodott öt pontot a Twente legyőzésével és a Steaua elleni két döntetlennel. A csapatot kicsit szét is szedték, de messze nem annyira, mint a már említett Vetrát: a világbajnokságon is látható Chidi Odiah-t, a szintén nigériai Isaac Okoronkwót vagy az ANK-n megcsodálható Razak Omotoyossit követve újabb afrikai játékos, ezúttal Abdoul Gafar Mamah került jó áron Oroszországba (az Alanyijánál védőtársa a burkinai Gnanu is, aki szintén ex-Sheriffes).  Most a Dinamo Tirana ellen folytathatják remek sorozatukat –a többieket alighanem elviszi a svéd veszedelem.

Örményország:

BL, első selejtezőkör:

Partizan (szerb) – Pjunyik Jereván (bajnok)

EL, első selejtezőkör:

Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) – Bananc Jereván (bajnoki 4.)

FC Ulisses (bajnoki 3.) – Bnei Jehuda (izraeli)

EL, második selejtezőkör:

Sibenik (horvát) – Sliema Wanderers (máltai) győztese – Anorthoszisz – Bananc győztese

Shamrock Rovers (ír) – Ulisses – Bnei Jehuda győztese

Lusitans (andorrai) – Rabotnicki (macedón) győztese – Mika (bajnoki 2.)

Minden egyes pontszerzésnek nagyon örülniük kell az örményeknek, mert a Mikán kívül még erre sem igen van esélyük az európai kupákban. A ciprusi, szerb, izraeli és macedón futball is előttük jár, így a minibajnokság képviselői nehéz mérkőzésekre számíthatnak.

 

Cimkék: el, bl, futball
Országok: Lettország Litvánia Moldova Grúzia Örményország Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat