OROSZVILAG.HU


Partizánharc az orosz szupervonatok ellen? 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-06-28 13:23:19  |  
Kecskeméti Gábor

Partizánharc az orosz szupervonatok ellen? 

Idén már ötvenszer támadták meg a Szapszant

 Partizánharc az orosz szupervonatok ellen? 

Múlt héten újabb támadás érte a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő orosz nagysebességű vonatokat. 2010-ben sajnos már félszáz hasonló támadást regisztráltak az orosz vasutaknál. Ebben az esetben egy 13 éves fiú kővel dobta meg az éppen közlekedő szerelvényt, melynek egyik ablaka be is tört. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az eldobott kő az étkezőkocsi egyik ablaktábláját zúzta be, s épp akkor senki nem tartózkodott ott.

Az eset Csudovónál történt, Novgorod közelében. A fiút a rendőrség gyorsan elfogta, hiszen az utasok menekülés közben látták a vonatból az elkövetőt. A fiú bevallása szerint egyszerűen csak arra járt és kíváncsiságból dobta el a követ, hogy megnézze mi történik. Az orosz vasutak vezérigazgatója Vlagyimir Jakunyin tájékoztatása szerint már 14 személy ellen folyik büntetőeljárás, akik kövekkel vagy egyéb tárgyakkal dobálták meg a szerelvényeket, további kilenc személy ellen indítanak eljárást, egy elkövetőt pedig már el is ítéltek. Jakunyin határozottan elítélte az ilyen jellegű támadásokat: „Ezek nem gyermeki csínyek, ráadásul semmi hősies nincs bennük.”

Jakunyin kritizálja az orosz médiát, mert az úgy állítja be a történteket, mintha a Szapszan (Vándorsólyom) szerelvények ellen formális partizánháború folyna, sőt még törvényesen megválasztott Duma képviselők is élnek ezzel a szófordulattal, holott erről szó sincs.

A vonatok elleni támadásoknak feltételezhetően két oka van. Az egyik, hogy a kiemelkedő jelentőségű vonalszakaszon az új szerelvények üzembe állítása óta számos elővárosi és helyközi járatot megszüntettek, csökkentve ezzel a vonalszakasz zsúfoltságát, ám így számtalan helyi lakos csak kerülőkkel, számtalan nehézséggel jut el a két orosz nagyvárosba. A másik ok pedig az, hogy az emberek biztonságára nem fordítottak kellő figyelmet a szakasz átépítésekor, mert kevés biztonságos vasúti átkelőhely található, ráadásul a Szapszan szerelvények átlagos utazási sebessége eléri a 250 km/h-t, mely sebesség esetén csak a sín közelében tartózkodni is életveszélyes.

Az elegáns és modern szerelvények elleni egyik első támadó a 35 éves Mihail Zamarcev volt Tver területéről, aki jégdarabokat dobott a mozgó szerelvényre, mert bevallása szerint így akarta „megbosszulni a sértést”, amit a vonat „okozott ellene”, amikor ugyanis a sínek mellett sétált, a nagy sebességgel közlekedő vonat menetszele ledöntötte a lábáról. De a Szapszan-ok elleni „harcban” nem csupán jégdarabokat és köveket használnak az elkövetők, hanem bevetnek paradicsomot is. A legfurcsább ötlet azon elkövetőké volt, akik télen hatalmas hóembert állítottak a sínekre, így kényszerítve a Szapszan vezetőjét vészfékezésre.

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Szapszan
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat