OROSZVILAG.HU


Újra Moszkvában a Kékhajú, menetel a Zenit

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-07-30 00:40:24  |  
Zelei Dávid

Újra Moszkvában a Kékhajú, menetel a Zenit

A CSZKA kikapott, a Zenit megállíthatatlan, Vágner Love ismét Moszkvában, Kraszics még mindig pártában

A 14. forduló nyitómeccsén a Tom Tomszk ahhoz az Alanyija Vlagyikavkazhoz látogatott, mely emlékezetes, Szpartak elleni KO-ja (5-2) óta zsinórban háromszor vesztett, s ezzel ismét közelített a kiesőzónához. A Lokomotiv elleni tükörsima zakó után ennek megfelelően Vlagyimir Sevcsuk mester négy helyen is változtatott, s kezdetben úgy tűnt, az Ibrahim Gnanounak adott újsütetű bizalom nem volt a legjobb ötlet, tizenhatoson belüli szabálytalansága után ugyanis Kornyilenko pedig ötödször sem hibázott az idény során büntetőből – kilenc góljával ezzel jelenleg második a góllövőlistán a belarusz csatár.A második félidőben aztán rákapcsoltak a hazaiak, fordításukban pedig legnagyobb szerepe a három góljával is házi gólkirály Alekszandr Marenicsnek volt. Az FK Moszkvától érkező utánpótlás-válogatott előbb a hatvanadik percben egyenlített, majd az ő szögletét fejelte Pareiko kapujába a nemrég még szurkolói feketelistát díszítő Gnanou. A burkinai védő találata a Vlagyikavkazt a kiesőzónától, a Tomszkot az élbolytól távolította el. (2-1)

Újra Moszkvában a Kékhajú, menetel a Zenit

Ha a Dinamo nem botladozna oly hevesen, akár rangadónak is nevezhettük volna a moszkvaiak kazanyi vendégjátékát – így elégedjünk meg azzal, Kurban Bergyijev felforgatott csapata a hónapok óta remek formát mutató Kaszajev duplájával simán győzött a bemelegítésnél megsérült Voronyint és a még nem bevethető Kuranyit nélkülöző Bozsovics-gárda ellen. (2-0)

A Don partjára egy másik folyó, a Néva leghíresb fiai látogattak, vagyis a Zenit ezúttal a Rosztov ellen nyújthatta tova eleddig hatmeccses győzelemsorozatát. Hogy az említett széria immár hét találkát számlál, abban legfőképp a pétervári középpályásoknak vannak elévülhetetlen érdemei: Danny szokásos gól plusz gólpassza mellett betalált Fajzulin is, Rosina pedig az első gólt készítette elő Kerzsakovnak, ellenoldalról csak az utolsó percben érkezett válasz Lebegyenko büntetője révén. A Zenit szárnyalásának számunkra kellemetlen mellékvágánya, hogy a tavaly télen nagy reményekkel Pétervárra szerződött Huszti Szabolcs korántsem aktív részese a menetelésnek. Huszti az eddig lejátszott 14 meccsből ugyan kilencen játszott (a nyitómeccsen az előző szezonról hozott eltiltása miatt nem került a keretbe), de mindössze kétszer volt kezdő, és egyszer sem játszott végig – összesen kevesebb, mint hárommeccsnyi játékideje (236 perce) van, s ehhez képest dicséretes, hogy három gólpasszt össze tudott hozni. Huszti immár tartósabb hiányzásának (az utóbbi négy Premjer Liga-meccsen csak kétszer cserélték be, összesen 23 percre) oka egyrészt az, hogy az amúgy is bombaerős középpálya nagyjából minden tagja kirobbanó formában van, az viszont megkérdőjelezhető, hogy az egyre gyakrabban a helyén szerepeltetett fiatal Alekszej Ionov jobb (formában lévő) játékos nála. A Zenit mindenesetre a hét közben sem tétlenkedett: a BL-selejtezők nem-bajnoki ágának utolsó előtti körében idegenben 0-0-ra végzett a román Unirea Urzicenivel, ezzel kedvező helyzetből várhatja a visszavágót. A péterváriakhoz kapcsolódó hír, miszerint a csapathoz hamarosan aláírhat a szerb válogatott belső védő, Alekszandar Lukovics, akit a Szport Ekszpressz szerint a Szpartak Moszkva elől happolnak el Spallettiék 7,5 millió euróért.

A másik európai kupaszereplő gárda, a táblázatot alulról vezető Szibir Novoszibirszk a Lokomotiv ellen hangolt az Apollon elleni nemzetközi bemutatkozásra. A Lokonál változatos hírek röppentek fel az elmúlt napokban: egyrészt aláírt a csapathoz a Szaturnnal nemrég szakító egykori kedvenc, a klubnál tíz évet lehúzó, 95 gólt szerző, 25-szörös válogatott Dmitrij Loszkov (s mint alant látható, még mindig ragaszkodik a borzalmas frizurákhoz), másrészt valószínűvé vált, hogy a klub elnöke, Nyikolaj Naumov elhagyja a klubot.

Újra Moszkvában a Kékhajú, menetel a Zenit 

A vendégségben játszó vasutasok gólzsákját, a jelen állás szerint a világ tán legjobb szabadrúgáslövőjét, Alekszandr Alijevet mindenesetre szemmel láthatólag nem zavarták az ehhez hasonló apróságok – az első félidőben előbb egy bombával majd egy gigantikus potyával (Kowalewskinek lassan gyűjteményes kötet áll össze az ilyesmiből) köszönt be – természetesen állított labdából, jó messziről. Más kérdés, hogy a második félidőben a Szibir járt meg két végletet – előbb Alekszej Medvegyev 43 centiről, majd Dmitrij Molos ugyanennyi méterről talált a kapuba – mondani se kell, a második gólt néznénk valamelyest tovább (már ha nem vagyunk a bőszen repülő Guilherme kapus rokonságából valók). (2-2) A Szibir második félidei lendületéből maradt egy kevés csütörtökre is, a kupadöntős ugyanis az Igor Sevcsenko eltört labdájából betaláló Medvegyev révén 1-0-ra nyert a ciprusi Apollon ellen, de kérdéses, mire lesz mindez elég a visszavágón. (1-0)

Vérbeli alsóházi rangadót játszott Permben a házigazda Amkar és az előző fordulóban Nalcsikot megtréfáló Szaturn. Az igen kevéssé attraktív mérkőzésen Bojarincev 22. percben begyötört labdája döntött – a vendég moszkvaiak az elmúlt két meccs hat pontjával távolodnak a kieső helyektől, a vesztes Perm pedig nem elég, hogy az utolsó bennmaradó helyre zuhant, de elvesztette a 68. percben megsérült Gaál Miklóst is, aki a hírek szerint 4-6 hetet hagyhat ki lábujjtörése miatt. (0-1)

Szintén jó formába lendült az Anzsi, mely a nap másik egygólos meccsén a mostanság remeklő, ötödik gólját szerző Corajev kései találatával verte a lassan középmezőnybe olvadó Tyereket. (0-0)

A Szpartak szurkolói alighanem azon törhették a fejüket a Szamara elleni mérkőzés előtt, hogy a Szibir ellen látott attraktív (5-3), vagy a Rubin ellen nyújtott semmitmondó támadójátékot látják viszont a Karpin-legényektől. Most már tudják: utóbbit. (0-0)

Egy másik Szpartak, a nemrég még listavezető Nalcsik ugyanakkor lassan készülhet a hektika világbajnokságra. A múlt heti szégyenletes kudarc (1-3 a Szaturn ellen) után ugyanis ezúttal pöttyet jobban zárták az első félidőt a CSZKA otthonában, lévén előbb Sziradze vert a léc alá egy zseniális ütempasszt, majd a lefújás előtt Gogua tüzelt a hosszú alsóba egy beadást. Necid ugyan még a félidő hosszabbításában szépített, de semmi több: a Nalcsik megérdemelten hozta el a három pontot Moszkvából. A katonacsapat ezzel a Rubin mögé esett vissza a tabellán, a Zenit pedig beláthatatlan távolságban sejlik csak föl. Alighanem mindenki várja már, hogy a Kraszics-ügy lezáruljon (a középpályás frigye az Öreg Hölggyel lassan hosszabbra nyúlt rétestészta, mint Cristiano Ronaldóé volt anno), Doumbia és Tosics bemutatkozhasson, s a Dinamo Kijevbe kölcsönzött Guilherme helyén felbukkanjon Vágner Love lobonca…

A 14. forduló válogatottja a championat.ru szerint: Lobos (Krilija) – César Navas (Rubin), Zelao (Szaturn), Dzsudovics (Nalcsik), Hatazsenkov (Nalcsik) – Kaszajev (Rubin), Gogua (Nalcsik), Corajev (Anzsi), Alijev (Lokomotiv), Danny (Zenit) – Marenics (Alanyija).  

Cimkék: futball, premjer liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat