OROSZVILAG.HU


Az öt augusztusi nap 

  |  2011-01-09 19:33:25  |  
Mezei Bálint

Az öt augusztusi nap 

Hollywoodi sztárokkal forgatták le az orosz-grúz háborút 

Az öt augusztusi nap Az öt augusztusi nap Az öt augusztusi nap 

Val Kilmer és Stan Storimans

Val Kilmer újságírót játszik a 2008-as orosz-grúz háború amerikai változatában

A Top Gunnal világhírűvé vált amerikai színész még 2009 októberében érkezett Goriba, hogy a helyszínen rögzítsék a Dél-Oszétia grúz megszállása nyomán kirobbant konfliktus filmes akciójeleneteit. Kilmer nagyjából egy hetet töltött a Kaukázusban, majd visszatért az Egyesült Államokba. Szerepéről sokáig csak találgatások láttak napvilágot, és Papuna Davitaia, a film társ-producere is szűkszavúan nyilatkozott: „Részt vett a Gori városában zajló forgatásokon, és egy újságírót alakít, aki a tavalyi háborúról tudósít.”

Az azóta eltelt bő egy évben több új részlet is napvilágot látott, sőt címet is kapott az egész estésnek ígérkező mozi: „Grúzia - Öt augusztusi nap”. A további szereplők közül kitűnik a mindig nagyszerű Andy Garcia (Aki legyőzte Al Caponét, Fekete eső, Keresztapa III., El Tropico), aki Miheil Szaakasvili elnököt formálja meg, valamint az eddig jobbára könnyedebb filmekben feltűnő Emmanuelle Chriqui (Ne szórakozz Zohannal) is – utóbbira a romantikus szálat és a titokzatos Tatjána szerepét bízták.

A grúz média érthetően hamar felkapta a hollywoodi alkotást, és több helyi újság rögtön címlapon emlékezett meg Stan Storimans holland operatőr-fotoriporterről, aki éppen Sztálin szülővárosának bombázása idején vesztette életét. A találgatások szerint Kilmer szerepét valójában Storimans története ihlette. A 24 Saati (24 Óra) grúz napilap címoldalon hozta le az RTL News csatorna egykori munkatársa és Kilmer képeit – a hasonlóság pedig valóban szembetűnő.

Az „Öt augusztusi nap” utómunkálatai 2010-ben befejeződtek, a hivatalos amerikai premiert 2011 márciusára tűzték ki. Bár bemutató híján nem lehet kritikai észrevételeket tenni a produkcióval kapcsolatban, az ígéretes szereplőgárda ellenére a rendező, a finn származású Renny Harlin (Még drágább az életed, Cliffhanger - Függő játszma, A kincses sziget kalózai, Háborgó mélység, Felpörgetve) tűnik a csapat leggyengébb tagjának. Direktori előéletét tekintve nem várhatunk komoly filmbéli jellemfejlődést vagy lelki feszültséget, annál inkább tömény akciót és egysíkú ábrázolást. Harlin pártfogói ugyanakkor nem felejtik el megemlíteni, hogy a Die Hard második részében, Bruce Willis-szel a főszerepben, igenis képes volt valódi konfliktushelyzetet feszes, pörgős, de végig hiteles köntösbe bújtatni. Maga a rendező is ezt a vonalat szeretné követni, azaz csak a kulcsfigurákra koncentrálva bemutatni egy riporter és operatőre sorsát, akik a kaukázusi háború poklában találják magukat. A cél tehát kettős: „modern akciófilm, erős háború-ellenes éllel.”

A grúz média nem hagyta szó nélkül a film feltételezett elfogultságát, mivel a producer Davitaia egyben Szaakasvili pártjának parlamenti képviselője is. Mégis a politikai marketinghez szemlátomást értő államfő lépéselőnyt szerzett Moszkvával szemben, hiszen világsztárokkal forgathatja le a saját verzióját a két évvel ezelőtt történtekről.

(The Independent)    

Cimkék: Val Kilmer, Andy Garcia, Stan Storimans, Papuna Davitaia, Miheil Szaakasvili, Gori, Tbiliszi, Renny Harlin
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat