OROSZVILAG.HU


Afanaszij Nyikityin nyomán Tverből Indiába

  |  2012-02-06 10:54:15  |  
Gyóni Gábor

Afanaszij Nyikityin nyomán Tverből Indiába

Vasco de Gama még kisgyerek volt, amikor ő már Indiában járt

Afanaszij Nyikityin nyomán Tverből Indiába

A Diletant orosz történelmi magazin rövid képes beszámolóval emlékezett meg Afanaszij Nyikityin tveri orosz kereskedő 1460-as évek végén tett útjáról, melynek során – jó harminc évvel a portugál Vasco de Gama előtt – Perzsián át eljutott Indiába. Igaz, ellentétben a portugálokkal, Nyikityin útját nem követte orosz kolonizáció Indiában…
1468-ban kezdődött a történet, amikor a Tverben, ebben a Volga-parti orosz városban sirváni (Sirván a mai Azerbajdzsán területén van) kereskedők bukkantak fel. Nyikityin elhatározza, hogy csatlakozik a hazatérő déli kereskedőkhöz, s ehhez a tervéhez elnyeri Mihail Boriszovics, az utolsó független tveri fejedelem támogatását is.
Nyikityinék a Volgán hajóztak le, Jaroszlavl, Kosztroma után Nyizsnyij Novgorodban két hétig várakoztak, bevárva Haszan-beket, a sirváni sah követét. Nyizsnyij Novgorod alatt már tatár földeken hajóztak, először Kazany mellett, majd következett Asztrahány. Asztrahány alatt a tatárok kirabolják az expedíciót, de végül sikerül elvergődniük Derbentbe, ami már sirváni terület. Itt Nyikityin találkozik Vaszilij Papin moszkvai követtel. Derbent után Bakuba érkezik a tveri kupec. A városról csak annyit jegyez föl, hogy el nem múló tűz ég benne.
Nyikityin ezt követően fél évig az iráni Csapakur városban tartózkodik, majd tovább indul. Látja az Elbursz-hegység csúcsait, a Demavendet, Irán legmagasabb hegyét. Egy évig vándorol Perzsiában, mígnem megérkezik Hormuzba, az utolsó nagyobb iráni városba India előtt. A hormuzi kikötőben élénk kereskedelem folyik Indiával, de még Kínával is. Minden valószínűség szerint 1471 áprilisában Nyikityin Perzsiában vásárolt lovával együtt felszáll egy hajóra. Hathetes tengeri út veszi kezdetét, minek a végén a hajó Csaulban köt ki (a mai Mumbaitól mintegy 100 km-re). Az emberek feketék, sok a gyerekük, nem hordanak fejfedőt, a mellük szabadon – Nyikityinnek nem tetszik a látvány. Nyikityin Dzsunnar városába megy, ahol két hónapig él. Leírása szerint a külföldi kereskedőket egy vendégházban helyezik el, külön asszonyi személyzettel, amely főz rájuk, és a vendégekkel hál. Dzsunnarban Aszad kán elveszi Nyikityin lovát, és megpróbálja arra kényszeríteni, hogy vegye fel az iszlámot.
Nyikityin összesen négy évet élt Indiában, időnként „horászáni” (iráni) kereskedőnek kiadva magát. Hazafelé Hormuzon át ment, átkelve Indián megérkezett a Fekete-tengerhez, Trapezuntba. Onnan áthajózott a Krímbe, Kaffába. Tvert viszont soha nem látta viszont, Szmolenszk közelében meghalt.
Saját kezűleg írt naplószerű leírása perzsiai és indiai útjáról azonban fennmaradt, és jelenleg is olvasható.
Cimkék: Afanaszij Nyikityin, Tver, India, Perzsia
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat