OROSZVILAG.HU


A CIA és Doktor Zsivágó 

Címlap » Történelem
  |  2014-04-09 14:26:09  |  
Oroszvilag.hu

A CIA és Doktor Zsivágó 

Az amerikai hírszerzés segített népszerűsíteni a regényt

 A CIA és Doktor Zsivágó 

2014. április 5-én jelent meg a The Washington Postban Peter Finn és Petra Couvée cikke, melyben titkosítás alól feloldott CIA-dokumentumokkal mutatják be, milyen szerepet játszott az amerikai hírszerzés Borisz Paszternak: Doktor Zsivágó c. regényének kiadásában és népszerűsítésében.

Az első információk még 2007-ben jelentek meg arra vonatkozóan, hogy a CIA-nak is lehetett köze a Doktor Zsivágó népszerűsítéséhez, Finnék pedig eredeti dokumentumokat is tanulmányozhattak a témával kapcsolatban.

Borisz Paszternak regényének kéziratát (mikrofilmen) a brit hírszerzés juttatta el a CIA-hoz 1958 januárjában. Korábban Paszternak sikertelenül próbálta publikálni regényét a Szovjetunióban. A britek azt javasolták az amerikaiknak, terjesszék és népszerűsítsék a regényt Nyugaton. A könyvnek nagy propagandértéke van, nemcsak mondanivalója (minden embernek joga van magánéletre, minden ember tiszteletet érdemel politikai lojalitásától függetlenül. A KGB is „túlzott individualizmusa” miatt ítélte el a Doktor Zsivágót ) de amiatt is, hogy a Szovjetunióban betiltották publikációját. A szovjet rendszerre kedvezőtlenül hatna, hogy egy, a világ legnagyobbjai közé magasztalt író művei éppen otthon nem jelenhetnek meg, anyanyelvén - olvasható egy CIA-jelentésben.

A Doktor Zsivágó kiadását maga Allen Dulles, a CIA igazgatója koordinálta. A könyvet egy szigorúan titkos akció keretében adták ki először orosz nyelven, Hollandiában.

A Doktor Zsivágó először 1957-ben jelent meg olaszul. A CIA egy 1958-as jelentése szerint el kell érni, hogy minél nagyobb példányszámban és minél több nyelven adják ki a könyvet; az író Borisz Paszternákot pedig Nobel-díjjal tüntessék ki (ami meg is történt abban az évben). 

1958-ban a brüsszeli expón, ahol sok szovjet vendég volt, ingyen osztogatták a könyvet, ami szintén a CIA akciója volt. A regényt a későbbi években is osztogatták azokon a helyeken, ahol szovjet vendégek tűntek fel. 

 

Cimkék: CIA, Doktor Zsivágó, Finn, Borisz Paszternak, 1958, amerikai hírszerzés
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat